Vijf jaar geleden staat Eric van Die (46) op het punt om naar zijn werk te gaan. Hij heeft zijn eigen bouwbedrijf en zijn klanten wachten. Maar opeens voelt hij zich niet lekker. Geen pijn, maar een soort enorme adrenalinestoot trekt door zijn hele lijf. 'Een soort paniekaanval', vertelt Van Die.

Snel handelen

Hij vraagt zijn vrouw om zijn klanten af te bellen, omdat hij zich niet goed genoeg voelt om naar zijn werk te gaan. Maar als zijn vrouw hem helemaal grauw ziet worden, gaan de alarmbellen bij haar rinkelen. Ze belt de huisarts. Als die arriveert, is Eric al bewusteloos en ligt hij te ‘gaspen’, wat lijkt op een soort naar adem happen. Hij heeft een hartstilstand.

Samen met de huisarts reanimeren ze hem. Met succes, maar het blijft niet bij die ene aanval: na de eerste hartstilstand volgen er kort na elkaar nog vier. Het is dankzij het snelle handelen van zijn vrouw en de huisarts dat Eric zijn verhaal nog kan vertellen. 

Dat doet Eric van Die (44) vandaag bij Radio EenVandaag. Over hoe zijn hart hem vijf jaar geleden even in de steek liet. Over de impact die dat heeft gehad op zijn leven. Hij vertelt ook over hoe hij na zijn eigen hartstilstanden óók wilde leren reanimeren. Over hoe hij nu zélf een redder is geworden. 'Anderen hebben mij gered. Fijn dat ik nu zelf als burgerhulpverlener een leven kan redden', aldus Eric van Die.

Vaker overleven

Nederlanders die buiten het ziekenhuis getroffen worden door een hartstilstand, overleven dit steeds vaker. Dat blijkt uit onderzoek van de Hartstichting, dat de overlevingskansen van hartstilstand op een rij zette. Sinds halverwege de jaren negentig is het overlevingspercentage verdubbeld.

Jaarlijks krijgen ongeveer 16.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In de jaren negentig overleefde één op de tien dit, nu is dat gemiddeld 23 procent. Dat komt volgens de Hartstichting doordat er steeds meer AED’s (automatische externe defibrillatoren) op openbare plaatsen te vinden zijn, bijvoorbeeld in woonwijken en winkelcentra.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.