Zwemmen doet ze liever niet, want ze is bang voor vervelende reacties. Toch krijgt ze die ook als ze gewoon op de fiets zit. "'Dikke', roepen ze dan", vertelt Imke (12) die al vanaf haar tweede te zwaar is. "Ik fiets dan maar gewoon door."

13 procent van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar is te dik. "Eérder ingrijpen", zegt de Hogeschool van Amsterdam, die zich met een nieuw leefstijl-programma op voorscholen richt. Voor Imke (12) komt dat programma dus te laat. De impact van haar overgewicht op haar leven is groot. "Het is niet fijn om gepest te worden."

Lees ook

'Het zit in de genen'

Eigenlijk is Imke al haar hele leven te dik. Toen ze een peuter was, trok haar moeder Chantal aan de bel. Zo kwam ze met haar dochtertje bij kinderarts Edgar van Mil in het Jeroen Bosch ziekenhuis terecht. De angst dat er iets medisch niet goed met Imke zou zijn, bleek onterecht.

Een gezond kind, maar ze is te zwaar omdat ze meer calorieën binnen krijgt dan ze nodig heeft. Het verbaasde haar moeder eigenlijk niet. "Het zit in de genen. Mijn ouders en broer en zus zijn altijd te zwaar geweest. Ik moet ook altijd opletten."

Eten maakt het goed

Imke krijgt nu al jaren begeleiding van haar arts, en soms ook van een coach. Toch blijft het lastig om een gezond gewicht te bereiken. "Als het niet goed gaat op school of ik zit niet lekker in mijn vel, dan lijkt het net alsof eten het dan goed maakt. Dan let ik niet meer op wat ik eet en gaat het mis", zegt Imke.

Imke vertelt in deze reportage over de impact van haar overgewicht op haar leven.

Haar moeder beaamt dat. "Ik vind het ook lastig om consequent te zijn. Ik zeg toch te vaak: vooruit dan maar. En als ik zeg dat het niet mag, pakt ze soms ook stiekem wat. Helemaal nu ze in de puberteit komt is dat nog lastiger. Ze volgt adviezen dan minder goed op."

Obesitas

Op haar groeicurve is te zien dat Imke ernstige obesitas heeft. Een woord dat ze haat en waar ze ook verdrietig van wordt. Haar gewicht heeft ook invloed op haar zelfbeeld. "Ik kan niet zeggen dat ik mezelf mooi vind. Dat heeft met mijn gewicht te maken. Vroeger was ik ook jaloers op mijn vriendinnen. Ik dacht altijd: jullie zijn mooi en ik niet. Jullie zijn dun en ik ben dik."

Ik dacht altijd: jullie zijn mooi en ik niet. Jullie zijn dun en ik ben dik.

Imkes moeder ziet met pijn in haar hart hoeveel last Imke er van heeft. "Vorige week kreeg ik weer een appje waarin ze schreef: 'Ik eet helemaal niets meer, want ik ben toch een dik varken.' Dat doet pijn."

Imkes moeder Chantal vertelt in deze reportage dat ze zich soms verantwoordelijk voelt voor het overgewicht van haar dochter.

'Het gaat gewoon goed komen'

Toch is Imkes arts van Imke, Edgar van Mil, hoopvol gestemd. Imke weet wat gezonde voeding is. Zo drinkt ze al geen calorierijke drankjes meer en krijgt ze steun van haar omgeving. Ook op school toont ze doorzettingsvermogen. Allemaal elementen die er volgens Van Mil voor zorgen dat Imke het in haar mars heeft om op een gezond gewicht te komen. "Soms kan het even tegenzitten, maar het gaat gewoon goed komen."

Imke is niet het jongste kind met overgewicht dat kinderarts Van Mil in zijn spreekkamer ziet. "Het zijn soms zelfs baby's van een half jaar." Slechts in 1 tot 3 procent van de gevallen gaat het bij kinderen om een medisch probleem. Bijna altijd heeft het met voedingsinname te maken, vertelt de arts.

Eén moeder dacht dat Fristi een uitstekend drankje was om haar baby van de borstvoeding af te krijgen.

Van huis uit niet meegekregen wat gezond is

"Ik sta nog regelmatig verbaasd dat mensen, met al hun goede bedoelingen, er zo erg naast kunnen zitten", vertelt van Mil. "Ik had hier een keer een moeder die dacht dat Fristi een uitstekend drankje was om haar baby van de borstvoeding af te krijgen. Haar kind werd steeds dikker en iedereen dacht dat er iets ernstigs aan de hand moest zijn. Totdat we vroegen wat ze haar kind te drinken gaf."

Toch is de kinderarts mild over deze ouders: "Het gaat niet om schuld, wel om verantwoordelijkheid. Soms hebben ouders niet van huis uit meegekregen wat wel en niet gezond is en hebben ze zoveel problemen waardoor ze even geen uitweg zien."

Kinderarts Edgar van Mil verbaast zich nog altijd over wat hij in de spreekkamer hoort. 'Sommige ouders kunnen er zó naast zitten.'

Stigma kleeft aan overgewicht

Toch is de impact hiervan op hun kinderen enorm, geeft Van Mil toe. "Uit onderzoek blijkt dat kinderen overgewicht ernstiger inschatten dan het missen van een ledemaat. Er kleeft een stigma aan overgewicht. Het heeft met luiheid en domheid te maken. Heel onterecht. Jonge kinderen hebben daar al last van."

Lees ook

Dat merkt ook Imke. Volgens haar arts zal ze haar hele leven moeten letten op wat ze eet en drinkt, omdat ze de pech heeft snel dik te worden. Imke: "Ik hoop dat ik gezond blijf, een vrolijke vrouw word en dat ik niet te veel aankom."

Lees ook