De laatste tijd was het rustig rondom asielzoekerscentra in Nederland. Tot gisteravond: toen moest de burgemeester van het Drentse Oude Pekela een noodbevel uitvaardigen in verband met oplopende spanningen bij het azc. 

Aanleiding voor de onrust in het Groningse dorp waren een aantal incidenten afgelopen week, waaronder een aanranding. Naar aanleiding van deze incidenten werd woensdag op Facebook een oproep geplaatst aan “een ieder die het ook zat is dat de azc'ers hun gang maar kunnen gaan” te verzamelen op het parkeerterrein van een nabijgelegen restaurant.

Er hadden zich ongeveer honderd mensen verzameld, volgens de politie vooral kijkers. Onder de aanwezigen werd geflyerd voor een demonstratie aanstaande zaterdag. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

In Radio EenVandaag spreken we met psycholoog Huibrecht Boluijt. Hij licht toe waarom asielzoekers vaker betrokken zijn bij dit soort incidenten. Ook spreken we met adjunct directeur van Vluchtelingenwerk Nederland, Jasper Kuypers.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.