Snoezigheid is z'n handelsmerk, al eeuwenlang. Maar nog nooit was de mopshond zo populair als nu. Ook al maken sommige baasjes tegenwoordig online ruzie over z'n handelsmerk, de snoet, op gezamenlijke bijeenkomsten is het gezelligheid alom. "Iedereen in de community is verliefd op zijn mopshond", zegt Katja Heinrich, eigenaar van Boris en organisator van een heus mopscafé.

"Ik heb altijd al een mopshond gewild. Het was een soort gevoel, een kinderdroom." Na 9 jaar voorpret was het zover en kocht Katja haar zwarte viervoeter Boris. De liefde werd sindsdien alleen maar groter. Ze organiseert verschillende activiteiten voor hondjes en hun baasjes. Wandelingen, picknicks en het Pug pop-up café. Heinrich: "Wat ons bindt is de genegenheid en de warmte die je van dit ras krijgt, waardoor je hem echt als je kind gaat zien."

Willem van Oranje zette de toon

Ook bekende sterren zijn fan van de mopshond. Zo heeft George Clooney er eentje, DJ Hardwell poseert graag met zijn Jäger op Instagram.

Vier eeuwen geleden zette Willem van Oranje de toon al. De Hollanders importeerden het beestje uit Azië en werd de huishond van de Oranjes. Op oude schilderijen is te zien dat de verschijningsvorm toen wel iets anders was.

Mopshondjes op een schilderij
Mopshondjes op een schilderij

Platte snoet

Fokkers gaven de mopshond een ander gezicht, afgestemd op de wensen van de eigenaren. Hoe platter de neus, hoe gewilder de hond. Dat zogenoemde doorfokken veroorzaakt veel gezondheidsproblemen. Z'n ogen puilen uit en het schattige korte snoetje leidt tot ademhalingsproblemen.

Tijdens het mopshondencafé zien weinig eigenaren het alom aanwezige gehijg als een probleem. Het hoort er nu eenmaal bij, zeggen ze. Buiten spreekt een enkeling er schande van. "Het zijn de broodfokkers die het voor de rest verpesten", klinkt het. "Ze verkopen inteelt-hondjes voor een paar honderd euro, vaak vanuit het Oostblok."

Een exemplaar van een erkende fokker kost rond de 1700 euro. Zo ook Boris. "Die activisten hebben wel een punt", zegt Katja. "Maar de mijne is niet benauwd hoor, dat weet ik zeker."

Zoutarme donuts

Tijdens het mopscafé in Utrecht zijn er twee shifts en honderden hondjes; de kaartjes zijn al weken geleden uitverkocht. Bezoekers komen uit alle windstreken, er komen zelfs Braziliaanse toeristen kijken. "So cute!" 

Onder de bezoekers zijn veel jonge vrouwen, die er ook al een competitie in schattigheid van lijken te maken. Ze kopen er T-shirts of hondentuigjes die precies kleuren bij hun hondjes. En er zijn speciale donuts voor de honden, met zoutarme pindakaas.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.