Een wereldster als Oprah Winfrey zou zijn methode aanhangen. Na jaren van binnen- en buitenlandse bewondering, stappen nu ook critici van ‘Iceman’ Wim Hof naar voren die stellen dat hij beter moet waarschuwen over eventuele risico's. 

Wim Hof verkreeg grote bekendheid doordat zijn lichaam in staat is extreme kou te weerstaan. Hardlopen in -30 graden, onder het ijs zwemmen of in een grote bak met ijs zitten is voor Hof geen moeite. Hij haalt er de internationale wereldpers mee. 

‘Iceman’ 

Verschillende wetenschappers doen onderzoek naar Hof en concluderen dat zijn weerstand tegen de kou voor een groot deel komt door ademhalingstechnieken en training. Wim Hof is ervan overtuigd dat mensen hierdoor gezonder kunnen leven. De Radboud Universiteit toont in 2014 zelfs aan dat Wim Hof methode in staat is zijn immuunsysteem bewust te beïnvloeden. Iets wat daarvoor voor onmogelijk werd beschouwd. 

Hof heeft fans over de hele wereld, bekend en onbekend, die hun ervaringen delen via twitter of instagram met de hashtag #wimhofmethod. Cursussen zijn bij Hof zelf te volgen, of via een online cursus. Er zijn boeken, documentaires en er is de mogelijkheid om zelf instructeur te worden van de Wim Hof Methode. Na een periode van veel lof, melden zich nu ook critici van de ‘Iceman’ die zeggen dat de techniek ook grote risico’s met zich mee kan brengen.  

Wim Hof Methode

De Wim Hof Methode is een ademhalingstechniek die bestaat uit een serie van diepe ademhalingen waarbij na volledig uitademen de adem nog enige tijd wordt ingehouden. Onlangs kwam Het Parool met het verhaal van drie families die stellen dat een geliefde is overleden na het toepassen van de Wim Hof Methode. Het zou gaan om een Nederlander, een Canadees en een Zuid-Afrikaan. 

Je kunt flauwvallen van de ademhalingsoefeningen. Doe je ze in de buurt van een zwembad, of zelfs in het water, en je raakt buiten bewustzijn dan zou je kunnen verdrinken. De drie overleden mannen zijn verdronken in het zwembad. Alledrie zouden daarvoor bezig zijn geweest met de ademhalingstechniek van Wim Hof. 

Zo ook Zuid Afrikaan Dylan Casey. Hij raakte in de weken voorafgaand aan zijn dood zeer geinspireerd door Wim Hof door een podcast die hij luisterde. Vanaf dat moment praat hij volgens zijn familie over niets anders. Hij stuurt sms’jes naar zijn zus over hoe lang hij zijn adem kan inhouden en probeert zijn eigen records te breken. Dylan overlijdt afgelopen najaar. Zijn zus Taryn wil dat er Hof beter waarschuwt voor de mogelijke gevaren van de methode. 

Hof: Overlijdensgevallen intens triest 

Wim Hof stelt dat zijn methode losstaat van de sterfgevallen en noemt het intens triest. De organisatie van Hof zegt uitgebreid te waarschuwen tijdens trainingen en op de website. De methode is een ademhalingstechniek die wordt aangeleerd om in een meditatieve staat te komen. Ze moeten liggend of zittend worden toegepast, zegt de organisatie. In de trainingen wordt gewaarschuwd om het niet in het water te doen, altijd in een veilige omgeving waarbij flauwvallen niet gevaarlijk is. 

In EenVandaag spreken we met de Zuid Afrikaanse Taryn Casey, die afgelopen najaar haar broer verloor. Ook praten we met Hajo Smit die een instructeurscursus volgde bij Wim Hof en met longarts van het AMC Reindert van Steenwijk die vraagtekens stelt bij hoe gezond de methode eigenlijk is. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.