Toen huisarts Marco Blanker vorige maand coronavaccins moest weggooien omdat er te weinig mensen kwamen opdagen, kreeg hij een berg kritiek over zich heen. Nu werkt hij mee aan een website om de restvaccins toch in te zetten en krijgt hij opnieuw kritiek.

Huisartsen Bernard Leenstra en Marco Blanker en hoogleraar Marlies Schijven, die ook werkzaam is bij VWS, lanceerden gisteren de website PrullenbakVaccin.nl waarop huisartsenpraktijken het kunnen aangeven als ze vaccins overhebben. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is niet te spreken over de website. Toch willen de initiatiefnemers, die werken op persoonlijke titel, er niet mee stoppen.

Tientallen reacties

Nadat gisteren de website was gelanceerd, kreeg Blanker meteen tientallen telefoontjes en ook via social media kwamen de aanvragen binnen. Dat geldt ook voor de andere praktijken die meedoen. "Maar dat is niet de bedoeling", zegt Blanker. Hij benadrukt dat mensen die een vaccin willen bij een praktijk die iets overheeft, niet telefonisch kunnen reserveren.

"Als je op de kaart ziet dat een praktijk vaccins overheeft, kun je daar op de bonnefooi naartoe. Het kan dus gebeuren dat het op is, als je aankomt. Maar dan heb je hopelijk een fijn fietstochtje achter de rug", lacht Blanker. De bedoeling is dat er een landelijk dekkend netwerk komt, vanuit het hele land is interesse in PrullenbakVaccin.nl.

Vaccinatiebereidheid door de tijd heen

Lees ook

Niet verstandig

Volgens het ministerie lijkt het een sympathiek initiatief, 'maar is het geen verstandig idee'. De vaccins zijn van het RIVM en het is 'niet aan anderen' om de middelen te verdelen, zegt het ministerie. Of er stappen ondernomen worden tegen de website 'wordt bekeken'.

Huisartsen die vaccins over hebben mogen 'in heel speciale gevallen zelf bepalen of iemand een vaccin krijgt' volgens een protocol van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, benadrukt het ministerie. Verder moeten artsen zich melden als ze vaccins over hebben. Die worden dan via 'vaccinmakelaars' van het RIVM verdeeld. Zij zorgen dat de inentingen eerst bij de kwetsbaren en ouderen terechtkomen. Dat gebeurt bij dit initiatief niet, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Misverstand

De reactie van het ministerie kan niet anders dan op een misverstand berusten, denkt huisarts Marco Blanker. "Het ministerie denkt dat we voor dit initiatief allemaal nieuwe flacons willen opentrekken, maar daar is de website helemaal niet voor bedoeld." Blanker legt uit dat uit één flacon elf vaccins gehaald kunnen worden.

"Zodra de flacon open is, moet die dezelfde dag op. We kunnen het vaccin niet in de koelkast bewaren tot de volgende ochtend." Als er op een dag maar één iemand een vaccinatieafspraak heeft bij de huisarts, blijven er dus tien doses over. "Ik kan me niet voorstellen dat het ministerie wil dat we die tien doses weggooien."

Eerdere reportage met huisarts Marco Blanker

Huisarts Marco Blanker kreeg veel kritiek toen hij spuiten weggooide.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.