Huisartsen houden geregeld restant-vaccin over aan het einde van een dag vaccineren. Maar er is discussie over wie deze overgebleven vaccins moet krijgen.

Als een verpakking met vaccin opengemaakt is, moeten de vaccins binnen 6 uur opgemaakt worden. Als er dus vaccin overblijft, moeten huisartsen andere mensen oproepen voor een prik. Dat betekent in sommige gevallen dat ook gezonde dertigers - die voorlopig nog niet aan de beurt zijn - een prik kunnen krijgen.

Vaccin-restant

"Je hebt tien mensen per dag nodig die eventueel kunnen komen zodra er vaccin over is. Er zijn namelijk altijd mensen die niet op komen dagen voor hun prik. Als ik vaccin over heb moet ik om drie uur bellen. Een gezonde dertiger staat niet bovenaan mijn lijstje, maar als niemand anders kan of wil, dan vaccineren we eventueel ook die gezonde dertiger. Weggooien is zonde", zegt huisarts Alida Reuvekamp uit Amsterdam.

Deze week worden de 60 tot 65-jarigen bij de huisarts ingeënt met AstraZeneca. Er zijn protocollen voor wie er daarna met restant-vaccin geprikt kan worden, maar in de praktijk blijkt dat huisartsen ook naar eigen inzicht mensen oproepen.

Protocol

Dat zorgt af en toe voor onrust, ziet huisarts Toosje Valkenburg. "Als er aan het einde van de dag vaccins overblijven, moet er snel geschakeld worden. Wij zijn zelf met reservelijsten gaan werken. Toen later nog bleek dat we over hadden, zijn we heel veel gaan bellen om meer mensen te laten komen om alles weg te prikken. Dat geeft hectiek in de praktijk."

Valkenburg wil willekeur voorkomen, en daarom werkt zij met een protocol voor de restanten. "Wij riepen mensen uit twee geboortejaren op, en mensen met forse obesitas of het Syndroom van Down."

Lees ook

Bellen naar de praktijk

Maar de huisartsen krijgen ook te maken met mensen die zélf naar de praktijk bellen, omdat ze hopen op een restant-vaccin.

"Ik denk niet dat huisartsen er blij mee zullen zijn als je als geïnteresseerde je vinger opsteekt, maar ik denk dat het wel helpt", zegt huisarts Reuvekamp. En zo worden er dus ook af en toe gezonde dertigers geprikt die zichzelf aanbieden.

'Je wilt niks weggooien'

Valkenburg snapt wel dat haar collega-huisarts Reuvekamp deze mensen vaccineert met het restant. Toch zou ze dit zelf niet snel doen. "Wij proberen om willekeur te voorkomen. Wij worden namelijk dagelijks gebeld en geappt met de vraag of er vaccin over is. Veel mensen vragen of we hen dan willen bellen, en aan hen willen denken."

"Daarmee creëer je een situatie waarin de kwestie is: ken je de dokter of niet. Dat vind ik vervelend", zegt Valkenburg. "Maar ik snap dat huisartsen het doen, want je wilt niks weggooien."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.