Het zou zo maar kunnen dat café's binnen een maand hun rookruimte moeten opdoeken. Ondernemers maken zich zorgen over een verbod. "Straks zijn de terrassen aan de beurt zijn. Dan kunnen we geen kant meer op."

Op 27 september doet de Hoge Raad uitspraak en wordt duidelijk of rookruimtes in de horeca definitief worden verboden. Anti-rokersclub Clean Air Nederland (CAN) eist dit verbod. Als rookruimtes inderdaad verboden worden, dan gaat het verbod nog diezelfde dag ­in.

Opnieuw verbouwen

Café The Poolbar in het centrum van Amsterdam vreest een volledig verbod. Toen in 2008 het rookverbod inging werd er een grote rookruimte gebouwd in het café. Een paar jaar later moest het café op last van de inspectie de rookruimte kleiner maken. Als de rookruimte nu helemaal wordt verboden, zal er opnieuw verbouwd moeten worden.

Naast oplopende kosten voor verbouwen verwacht The Poolbar omzetverlies. Bedrijfsleider Roel Dijkstra "Er komen hier veel mensen die een sigaretje willen roken. Nu gaan er al veel mensen buiten roken, soms tot ergernis van de buren. Als meer mensen dat gaan doen, wordt de overlast alleen maar groter."

Lees ook

Rookvrij terras

Tom Voeten van CAN ergert zich aan de houding van de horecaondernemers: "Koninklijke Horeca Nederland schreeuwt moord en brand dat de horeca plotseling van de rookruimte af moet, terwijl dat er al tijden zit aan te komen. Ze zouden hun leden moeten informeren. Nu wachten ze alleen maar af tot ze door de rechter worden gedwongen en tot die tijd maken ze ophef." Koninklijke Horeca Nederland wil niet reageren tot aan de uitspraak van de rechter.

Als het aan CAN ligt komen er uiteindelijk een rookverbod voor complete horeca-zones. In die zones kan er dan ook niet meer op terrassen worden gerookt. Dat is problematisch, reageert Dijkstra: "Straks verdwijnt de rookruimte en mag er niet meer op het terras worden gerookt. Veel horecaondernemers kunnen dan geen kant meer op."

Lees ook

'Agressieve anti-rookbrigade'

"De anti-rokersbrigade is zeer agressief", zegt Ton Wurtz van Stichting Rokersbelangen. "Er wordt niet naar ons geluisterd, terwijl er nog ontzettend veel mensen roken, zo'n 22 procent."

Staatssecretaris Paul Blokhuis reageert nooit op onze brieven. In plaats dat rokers en niet-rokers gewoon even met elkaar praten, wordt alles verboden. Elke vorm van communicatie ontbreekt."

'Bij verbod wel handhaven'

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid laat weten de uitspraak af wachten, maar bij een verbod wel te gaan handhaven: "Het staat vast dat we er direct mee aan de slag moeten. Ik wil dat er een einde komt aan rookruimten in de horeca, bedrijven, instellingen en overheidsgebouwen."

"Daarover zijn in het kader van het preventieakkoord heldere afspraken gemaakt. Mijn inzet was daarbij steeds: hoe sneller, hoe beter. Maar wel op basis van goed bestuur, maatschappelijk draagvlak en een fatsoenlijke termijn voor betrokkenen om het voor elkaar te krijgen."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.