Gemeenten moeten bij toerbeurt worden verplicht problematische zedendelinquenten als Benno L. te huisvesten. Twee hoogleraren criminologie betogen dat in de Volkskrant. Vandaag wordt hun plan bekend gemaakt. Het duo onderzocht negen gevallen waarin huisvesting van veroordeelde pedoseksuelen tot problemen leidde.

In februari ontstond bijvoorbeeld veel ophef, nadat bekend werd dat Benno L. in Leiden woonde. De Leidense burgemeester Lenferink besloot de veroordeelde pedoseksueel, die zijn straf heeft uitgezeten, onderdak te bieden in zijn gemeente. De burgervader hield dat besluit in kleine kring en dat kwam hem op een storm van kritiek te staan, vooral van Leidenaren zelf.

Bij een opnameplicht 'kan de burgemeester de zedendelinquent niet weigeren en kun je als bestuurder dus ook niet het verwijt krijgen dat je toestemming hebt gegeven voor zijn komst', zegt hoogleraar Dina Siegel van de Universiteit Utrecht nu. 

Burgemeesters blijken het nooit goed te kunnen doen, concluderen ze. Een deel wil zelfs niet geïnformeerd worden als een veroordeelde pedoseksueel in zijn gemeente gaat wonen. Ze zeggen te weinig mogelijkheden te hebben om in te grijpen.

In EenVandaag onder meer Reclassering Nederland over dit idee. Daarnaast de veroordeelde pedofiel Sytze van der V. Hij zwerft op dit moment door Nederland, zonder vaste woon- of verblijfplaats. In 2009 verbood de Eindhovense burgemeester Sytze om nog langer daar te wonen. De rechter bepaalde later dat deze maatregel onrechtmatig is.