Niet sinds 1926 heeft het zo hoog gestaan: het water van de Maas. De rivier is inmiddels zelfs al overstroomd. En dat is niet voor het eerst; de provincie Limburg kampte al eerder met veel wateroverlast door een te hoog staande Maas. Hele dorpen werden destijds van de buitenwereld geïsoleerd. En dat is nu ook het geval.

De gemeente Mook lijkt wederom flink te gaan overstromen, net als in het rampjaar 1984. Mook is aangewezen als een "overstroomgebied", een plek waar het water slechts door natuurlijke barrières wordt gehinderd, omdat het nu eenmaal op een natuurlijke manier moet kunnen stromen. Het Rode Kruis heeft aangekondigd de slachtoffers van de overstromingen te zullen helpen. Bovendien is een gironummer geopend: 777 staat open voor hen die schade hebben ondervonden door de overstromingen.

De plaatsjes Itteren en Borgharen zijn inmiddels al geëvacueerd. Onze verslaggever vloog mee met de helikopter die de mensen uit deze dorpen moet helpen naar een droog onderkomen te komen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.