Het is dit jaar 100 jaar geleden dat sportlegende Fanny Blankers-Koen werd geboren. Ter gelegenheid hiervan brengt de Koninklijke Nederlandse Munt een nieuw euromuntstuk uit: het Fanny Blankers-Koen Vijfje. Dafne Schippers zal de eerste daarvan tijdens een speciale ceremonie slaan.

De honderdste geboortedag van Blankers-Koen is een mooie gelegenheid om stil te staan bij de huidige topsport voor vrouwen. Hoe is de positie van de vrouw in de sport veranderd sinds zij 70 jaar geleden geschiedenis schreef met vier gouden Olympische medailles? Verslaggever Roos Oosterbaan zoekt het uit.

Aflevering 1: De dochter van

In de eerste aflevering spreken we de dochter van 'De Vliegende Huisvrouw': Fanny junior. Zij vindt het Vijfje een grote eer, en moest er persoonlijk toestemming voor geven. Alle aandacht voor haar moeder maakte indruk, maar verder blijft Blankers nuchter: "Het doet me wel wat, maar het is nou niet dat ik ga glimmen van trots. Dat heb ik eigenlijk nooit gehad."

Aflevering 2: Mannen vs. vrouwen

"Sport is ontwikkeld voor en door mannen", vertelt sportsocioloog Agnes Elling van het Mulier Instituut. Vrouwen doen vaak nog maar kort mee in veel sporten, en nog steeds bestaat er ongelijkheid in de sport, zegt de sportsocioloog. Er is minder media-aandacht en minder geld voor vrouwensport: dat is voornamelijk weggelegd voor mannensport. Ajax-keeper Lize Kop vindt dat mannenvoetbal wordt opgehemeld en dat je de vrouwen- en mannenvariant niet met elkaar moet vergelijken. Toch zou er wat haar betreft meer vrouwenvoetbal op televisie getoond mogen worden. 

Aflevering 3: Gaan vrouwen winnen?

Vrouwen verbreken records, en wonnen tijdens de laatste Olympische Spelen meer medailles dan mannen. In deze aflevering vraagt Roos Oosterbaan aan VU-bewegingswetenschapper Richard Jaspers of die opmars van vrouwen betekent dat ze het misschien ooit van mannen gaan winnen. Het wetenschappelijk tijdschrift 'Nature' voorspelde dat vrouwen op de 100 meter sprint in 2156 sneller zullen zijn dan mannen. Kunnen zij die ontwikkeling gaan maken?

Aflevering 4: Testosteron

Vandaag een vraag die al zo oud is als het moment dat vrouwen mochten meedoen aan de Olympische Spelen: wanneer is een vrouw te mannelijk om nog te mogen deelnemen bij de vrouwen? De internationale atletiekfederatie (IAAF) worstelt al decennia met de eisen daarvoor. Ook de nieuwe regels die vanaf november van kracht zijn, liggen onder vuur. Waarom gelden die eisen alleen voor vrouwen? En waarom is testosteron leidend; zijn topsporters bij uitstek geen mensen die bijzondere fysieke eigenschappen hebben? IAAF-bestuurder en oud-Olympisch atlete Sylvia Barlag en sportsocioloog Agnes Elling bespreken het in de vierde aflevering.