Als ze bij gemeenten in ons land dachten dat hondenbelasting de plantsoenen schoner zou houden, dan hebben ze het mis. Het zorgt juist voor meer poep op de stoep. "Hondenbelasting werkt juist averechts."

Het was een opvallende uitspraak deze week: de hondenbelasting afschaffen zou niet alleen voor de baasjes gunstig zijn. Het wordt er ook schoner van op straat. Althans, dat beweerde Corine Hoeben in het Radio1-journaal. Klopt dit ook?

Afschaffen hondenbelasting

Deze week was de hondenbelasting weer in het nieuws. Gemeenten zien steeds vaker af van het hun inwoners laten betalen voor hun honden. Dat is natuurlijk goed nieuws voor hondenbezitters. Maar mogelijk zit er voor iedereen een voordeel aan.

Het kan er namelijk een stuk schoner van op worden op straat. Dat zegt althans Mark de Haas van hondenpoep.nl. "Als hondeneigenaren belasting betalen zeggen ze, dan hoef ik niet meer op te ruimen. Het werkt averechts."

Meer overlast

Dat bevestigt ook hoogleraar Pierre Koning. Hij deed eerder al eens onderzoek voor het Centraal Planbureau naar dit fenomeen en zag inderdaad dat in gemeenten waar hondenbelasting werd geheven er ook méér hondenpoep overlast was. Hij noemde zijn rapport destijds zelfs: meer hondenontlasting door hondenbelasting.

Beluister hier de Feit of Fictie.

Luuk Bos van gedrag-onderzoeksbureau D&B denkt te weten waarom. Hij denkt dat een factor kan zijn dat mensen deze hondenbelasting niet graag van bovenaf opgelegd krijgen: "Het kan in het verkeerde keelgat schieten, als ze moeten betalen. Dat roept dan weerstand op."

Meer poep op de stoep

En dat zou er dan mede door kunnen veroorzaken dat er dus inderdaad meer poep op de stoep ligt op plaatsen met hondenbelasting.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.