In Rusland kreeg de film een 16+ rating en in Maleisië werd de film deze week verboden: de nieuwe live action versie van de Disney klassieker Belle en het Beest, waarin het karakter LeFou voor het eerst in de Disney-geschiedenis openlijk uitkomt voor zijn homoseksuele gevoelens.  

“LeFou is iemand die op de ene dag Gaston wil zijn en op de andere dag Gaston zou willen kussen. Hij vindt het behoorlijk verwarrend wat hij nou eigenlijk wil. Het is iemand die net ontdekt dat hij dit soort gevoelens heeft. Het is het allereerste homoseksuele moment in een Disney film,” aldus regisseur Bill Condon.

Het is een enorme stap voor Disney, maar slechts een klein stapje voor de homo-emancipatie. EenVandaag spreekt hierover met dr. Dan Hassler-Forest, universitair docent Mediastudies aan de Universiteit Utrecht, die het personage LeFou een gemiste kans vindt. LeFou is namelijk weer, net als Ursula, Jafar en Scar, een karikaturale homo. De negatieve associaties bij homoseksualiteit - het narcisme, het achterbakse en het extravagante - wordt opnieuw uitvergroot. 

Ook vloggers Scarlet Hemkes en Joyce Everink, sinds augustus 2014 het eerste Nederlandse lesbische YouTube en blogger koppel, vinden het jammer dat Disney, die inmiddels sinds de dood van Walt Disney als bedrijf een hele goede werkgever is voor de LGBT-gemeenschap, niet de stap heeft gezet om in een film een gewoon homokoppel te laten figureren. 

Even leek het erop dat in Finding Dory dat eerste ‘gewone’ lesbische stel te zien zou zijn, maar de manier waarop de twee karakters in de film voorbijvlogen was ook voor op verschillende manieren uitlegbaar. “Ze zijn wat je wilt dat ze zijn,” is het standaard antwoord van Disney. Toch hoopt de LGBT-gemeenschap dat Disney’s Elsa in Frozen 2 uit de kast zal durven komen, en alle angst voorgoed laat varen om zichzelf te kunnen zijn.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.