De renovatie van het Binnenhof gaat waarschijnlijk meer geld kosten. Na een voorlopige inventarisatie van het Rijksvastgoedbedrijf blijkt dat ruim 72 miljoen euro nodig is voor klussen buiten de renovatie zelf.

Vanaf 2020 vindt er een grootschalige renovatie plaats van het Binnenhof in Den Haag. Afgesproken is dat de renovatie maximaal 475 miljoen euro gaat kosten en 5,5 jaar zal duren. In 2025 zouden de gebouwen van de Eerste en Tweede Kamer weer klaar moeten zijn voor gebruik. Maar al voor het begin van de renovatie, is er onrust over de kosten. Dit blijkt uit een vertrouwelijk stuk dat is ingezien door het AD.

'Geld van heel Nederland'

De kosten vallen onder de noemer 'niet-huisvestingskosten'. Deze kosten staan volgens het Rijksvastgoedbedrijf, dat verantwoordelijk is voor de renovatie, grotendeels buiten het renovatie budget van 475 miljoen. Het gaat om klussen bij het tijdelijke gebouw van de Eerste en Tweede Kamer zoals schilderwerk, vloerbedekking en de verhuizing zelf.

Het Rijksvastgoedbedrijf had 12,5 miljoen euro gereserveerd om tegemoet te komen in deze kosten. Uit een inventarisatie blijkt nu dat deze kosten geschat worden op 72 miljoen euro. SP-Kamerlid Sandra Beckerman noemt de inschatting van deze kosten 'erg problematisch': "Dit is geld van heel Nederland." Ook VVD-Kamerlid Jan Middendorp is ontstemd en wil dat de Kamer op de hoogte gesteld wordt van hoe het er voor staat met de kosten.

'Gaat om eerste inventarisatie'

Volgens het Rijksvastgoedbedrijf is de ophef over de renovatiekosten voorbarig. Het zou vooralsnog om een eerste inventarisatie van kosten gaan. Aangezien de kosten buiten het renovatie budget vallen, is er volgens hen dan ook geen sprake van overschrijding. Ook zouden de kosten niet onverwacht zijn omdat er eerder al werd aangekondigd dat deze huisvestingskosten nog zouden worden geïnventariseerd: "Dit lijstje is een eerste groslijst geweest en is nog niet over besloten", zegt een woordvoerder.

Duurdere renovatie van Binnenhof 'heel erg problematisch'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.