Alleen onze CO2-uitstoot drastisch verminderen is niet genoeg om klimaatverandering tegen te gaan. Daarom zijn allerlei wetenschappers begonnen met -soms bizarre- projecten waarbij ze grootschalig ingrijpen in de werking van natuurlijke processen op aarde. Die projecten vallen allemaal onder 'geo-engineering'. Techjournalist Wouter van Noort vertelt over de verschillende initiatieven: "Het taboe op geo-engineering lijkt te zijn verdwenen."

Deze maand gaat een proef van start op het Noordpoolgebied: een bevroren meer wordt met reflecterend zand bedekt in de hoop dat het minder snel smelt. Dat experiment is absoluut niet niet het enige. Wouter van Noort: "Zo willen Amerikaanse onderzoekers binnenkort sulfaatdeeltjes in de atmosfeer boven Arizona schieten. Daardoor wordt meer zonlicht weerkaatst en kan de kracht van de zon op aarde worden beïnvloed, hopen ze." Dat het taboe verdwijnt, bewijzen meer projecten: "In China proberen ze wolken witter te maken zodat de warmte wordt afgeketst en er zijn plannen om grote spiegels in de ruimte te bouwen", vertelt Van Noort.

Welke invloed heeft zonlicht dimmen?

Ondanks dat er steeds meer tot de verbeelding sprekende experimenten opduiken en de meest gerenommeerde universiteiten zich ermee bezighouden, wordt er ook gewaarschuwd. "Het klimaat bestaat uit ontzettend complexe systemen die allemaal op elkaar inwerken. Als je het zonlicht in California gaat dimmen, wat doet dat dan met het weer aan de andere kant van de wereld? Of met het eco-systeem? Het is niet zonder risico's", legt Van Noort uit.

Dat er steeds meer geëxperimenteerd wordt komt omdat de urgentie toeneemt, maar ook omdat steeds meer technologie beschikbaar is. "We moeten wel oppassen dat we niet lui worden", waarschuwt Van Noort. "Het belangrijkste is dat we de CO2 uitstoot drastisch terugbrengen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.