Eind 2016 raakte de Marokkaanse visverkoper Mohsin Fikri dodelijk gewond in het Rifgebied. Hij werd geplet in een vuilniswagen. Zijn dood werd daarna het symbool van machtsmisbruik en corruptie van de Marokkaanse overheid. Ook Marokkanen in Nederland waren verontwaardigd over de dood van Fikri, en begonnen te protesteren.

Ook nu nog vinden protesten plaats in Nederland, om de vrijlating te eisen van gevangenen na protesten in het Rifgebied. Hoe staat het nu met de protestbeweging, en hoe staan Marokkanen in Nederland in die strijd? Verslaggever Harm van Atteveld zoekt het een week lang uit. 

Luister & lees ook

Aflevering 1

In de eerste aflevering is Harm van Atteveld in een Marokkaanse snackbar in Gouda. De protesten in het Rifgebied worden veel gevolgd, ook via familie die in Marokko woont. Een van mannen in de snackbar vergelijkt het Rifgebied met Groningen: ook daar wordt gas gewonnen, maar van de winst komt weinig in het gebied zelf terug.

Aflevering 2

De protestbeweging kwam op gang na de dood van Mohsin FikriHij zou achter zijn in beslag genomen vis zijn aangesprongen, in een vuilniswagen die vervolgens werd aangezet. "Dat klopt niet", zegt Samira Fikri, de Nederlandse nicht van Mohsin. Ze vertelt over de invloed van Mohsins dood in Nederland.

Aflevering 3

In de derde aflevering gaat het over het harde leven voor opgepakte demonstranten in de Marokkaanse gevangenis. Harm van Atteveld spreekt met een van de organisatoren van een protest in Den Haag: Farida Houdoe. Haar broertje zit momenteel gevangen in Marokko.

Aflevering 4

Fouad el Haji is een van de oprichters van Rif Alert!, opgericht toen 'de lange arm van Rabat' zich deed voelen. Toen massaal mensen werden gearresteerd, vonden de oprichters dat zij ook hun steun moesten uitspreken voor de protestbeweging. Die lange arm is volgen El Haji nog 'alive and kicking'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.