"Dit jaar vier ik mijn achtste verjaardag op YouTube", zegt Rutger Vink. Hij en zijn vriend Thomas van Grinsven hebben bij elkaar ruim een miljoen abonnees. Maar elke dag filmen? "Dat zou ik niet kunnen."

Rutger staat onder zijn 700.000 volgers beter bekend als 'Furtjuh'. Sinds 4 jaar maakt hij ook video's samen met zijn vriend. "We werden eerst een stel, en toen raadde ik Thomas aan om ook iets met YouTube te doen", vertelt Rutger. Inmiddels heeft ook Thomas meer dan 430.000 abonnees op zijn kanaal 'Gewoon Thomas'. Momenteel werken ze samen aan hun YouTube-video's en een theatertour van 'Furtjuh Live'.

Kwaliteit boven kwantiteit

"Het is zeker pittig, maar wij hebben er bewust voor gekozen om maar één video per week te maken", vertelt Rutger. "Sowieso vanwege kwaliteit boven kwantiteit, maar ook voor je eigen gezondheid. Elke dag filmen, dat zou ik niet kunnen."

Toch begrijpt hij wel dat de druk om te scoren lastig kan zijn. Thomas zegt: "Je legt de druk voor jezelf natuurlijk steeds hoger, want mensen vinden het leuk wat je maakt en dat wil je zo houden."

YouTube bestaat 15 jaar. Welke video's uit al die jaren mogen we niet missen? Rutger Vink en Thomas van Grinsven, samen goed voor meer dan een miljoen abonnees, hebben hun YouTube-top 5 samengesteld.

Voor de cijfers gaan

Maar wat mensen leuk vinden is niet altijd te voorspellen. Rutger vertelt: "Dan zit je achter je computer alsof je een raket gaat lanceren: deze video gaat echt knallen. Dan komt het online en dan valt het toch tegen."

Volgens Thomas zou het ook niet alleen over de cijfers moeten gaan. "Als je zelf denkt: ik wil lol maken, ik wil maken wat ik echt leuk vind, dan denk ik dat je er makkelijker doorheen komt dan wanneer je echt voor de cijfers gaat." Toch geeft hij toe: "Het kan ook vanzelf gaan, je wordt wel echt meegenomen in dat wereldje."

Lees ook

Voorbeeldfunctie

Maar hoe is het naast de druk om een succesvolle youtuber te zijn? Vaak krijgen ze ook een voorbeeldfunctie aangemeten. "Daar denken we bij iedere video over na", zegt Thomas. "Als wij op beeld iets doen wat totaal niet kan, dan kunnen mensen dat gaan nadoen of denken dat het normaal is."

Rutger heeft hier ervaring mee. "8 jaar geleden heb ik de 'cinnamon challenge' gedaan. Jaren later bleek dat echt gevaarlijk te zijn. De video heb ik toen gelijk verwijderd."

Theatertour

Want, dat hij een enorm publiek bereikt is wel duidelijk. Op 25 februari gaat Rutger live met zijn tweede theatertour 'Furtjuh Live 2'. Daar in dat theater wordt het opeens 'echt' voor hem. "Bij het maken van YouTube-video's zien wij alleen de camera en uiteindelijk een getalletje bij de video. Het is natuurlijk nog leuker als je mensen op het moment van een grap echt hoort lachen."

Thomas, die ook meespeelt in de theatertour, merkt op: "Maar wat nou als ze niet lachen hè, dat kan ook gebeuren. Dat kunnen we het er niet uit knippen."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.