Ouders van wie het kind uit huis is geplaatst, proberen op alle mogelijke manieren contact te krijgen met hun kind. Ook wanneer dit niet mag. Begin maart werd zelfs een uit huis geplaatste baby, de zes maanden oude Hannah, ontvoerd door haar biologische ouders. Zij gristen de baby uit de handen van haar pleegmoeder tijdens het boodschappen doen. Ben je als pleegouder wel voorbereid op dit soort situaties?

Net als de pleegouders van Hannah krijgt ook pleegmoeder Francien Valentijn te maken met boze biologische ouders. Zij zorgt voor drie pleegkinderen, waarvan één in het geheim bij haar geplaatst is. Bij een geheime plaatsing weten alleen de pleegzorg, de gemeente, politie en de school het woonadres van het pleegkind. De biologische ouders en hun familie mogen dit niet weten vanwege de veiligheid van het kind. 

Francien
Valentijn zorgt voor drie
pleegkinderen

Zender in knuffelbeer

Toch verzinnen biologische ouders van alles om achter de verblijfplaats van hun kind te komen en contact te krijgen. Begin dit jaar nog werd een echtpaar uit Spijkenisse veroordeeld, omdat zij een zendertje verstopten in de knuffelbeer die ze via hun contactpersoon bij Jeugdzorg lieten bezorgen bij hun uit huis geplaatste kind. De verblijfplaats van hun zoon was geheim, maar via de zender kwamen de biologische ouders achter het adres en namen hun zoon mee.

Ook Francien werd geconfronteerd met boze biologische ouders. Haar pleegkind werd kampioen op de voetbalclub en kwam met zijn kampioensfoto in de lokale krant. Dit was genoeg informatie voor de biologische ouders om het woonadres van hun kind te achterhalen. “De biologische familie bedreigde ons via de telefoon en we hebben de politie moeten inschakelen. Mijn pleegkind mocht de deur niet meer open doen”, aldus Francien.

Vinden via sociale media

“Ouders zijn vaak radeloos en gaan hierdoor actief op zoek naar hun kind. Daar hebben ze heel creatieve manieren voor”, zegt bestuurslid Jeugdzorg Annet van Zon. Sociale media spelen hierin een steeds grotere rol. Jongeren maken massaal gebruik van Facebook, Snapchat, en Instagram.

Dat hoort bij opgroeien en daarmee kan je het ook moeilijk weghouden bij pleegkinderen die verder zo normaal mogelijk moeten opgroeien, net als hun leeftijdgenootjes. Jeugdzorg onderkent dat het bijna onmogelijk is pleegkinderen helemaal geheim te houden. Ook Franciens pleegkind maakte bij een vriendje stiekem een Facebook-account aan.

Voorbereidingscursussen voor pleegouders hard nodig

Pleegouders worden in rollenspellen en aan de hand van voorbeeldsituaties voorbereid op het pleegouderschap en eventuele confrontaties met biologische ouders. Pleegouders in spe doorlopen een cursus, waarin alle aspecten van het pleegouderschap aan bod komen. “Pleegouders zitten vaak op een roze wolk en daar vallen ze toch wel een beetje af tijdens de cursus. Wij willen een realistisch beeld geven van pleegouderschap”, zegt Esther Biemans, cursusleider bij pleegzorgorganisatie Sterk Huis.

Sterk Huis is één van de pleegzorgorganisaties die voorbereidingscursussen geeft. Bij een geheime plaatsing wordt extra goed gekeken of het pleeggezin hier tegen opgewassen is. “De matching is dan extra zorgvuldig. We bespreken de hele situatie met de pleegouders. Zij krijgen dan ook de ruimte om nee te zeggen”, vertelt Biemans.

In Nederland wonen ongeveer 18.000 kinderen in een pleeggezin. Bij 12.000 pleegkinderen hebben de biologische ouders geen of beperkt gezag over hun kind. In tien procent van de gevallen levert dat problemen op met de biologische ouders. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.