Jarenlang was hij verslaafd aan drugs. Berny uit Ermelo had dringend begeleiding nodig. Hij zocht een dak boven zijn hoofd. Iemand die hem helpt een leven op te bouwen en het drugsgebruik en zijn waanbeelden in toom te houden.

Wonen bij zijn moeder gaat na vele terugvallen niet meer. Dan duikt Aziz H. op, van Zorg & Ondersteuning. H. belooft op Berny te passen alsof het zijn eigen zoon is. Hij lijkt een reddende engel. ''Berny gebruikte medicatie, maar nam dit niet graag'', vertelt zijn moeder. ''De zorgverlener drukte mij op het hart dat hij ervoor ging zorgen dat Berny dit wel zou doen en vertelde mij dat ik mij geen zorgen hoefde te maken.'' Dit is niet gebeurd, en met deze, zijn nog veel meer afspraken niet nagekomen.  

Drie jaar later is er een groot fraudeonderzoek verricht naar Aziz H. en zijn compagnon. De gemeente Ermelo en zorgverzekeraar Zilveren Kruis denken tussen de 600.000 en 1,3 miljoen euro kwijt te zijn geraakt. Al dat geld was bedoeld voor zorg en ondersteuning.

Hoe is het mogelijk dat kwetsbare mensen als Berny zo gemakkelijk een persoonsgebonden budget krijgen en dat zij haast kinderlijk eenvoudig slachtoffer worden van zorgondernemers met verkeerde motieven? Pgb-fraudezaken, waarbij grote bedragen aan zorggeld in verkeerde handen vallen, zijn er volop.

Wat kan daartegen worden gedaan? EenVandaag spreekt uitgebreid met de belangenvereniging voor pgb-houders, Per Saldo, zorgverzekeraar VGZ en pgb-onderzoeker Frans Oostrik.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.