Met een oude telefoon het bedreigde regenwoud redden. Dat de simpelste ideeën vaak de meest briljante zijn bewijst ook de uitvinding van Topher White. Deze app-ontwikkelaar uit Silicon Valley bedacht een systeem dat illegale houtkappers kan opsporen nog voordat ze gevlogen zijn.

Een paar jaar geleden ging White aan de slag als vrijwilliger op een reservaat in Sumatra en zag hij met eigen ogen hoe moeilijk het is om illegale houtkap te kunnen bestrijden. Het regenwoudgebied is simpelweg te groot en dichtbegroeid om permanent te kunnen patrouilleren. Dit tot grote frustratie van de lokale bevolking. 

Speciaal ontwikkelde software bewaakt 26.000 hectare regenwoud

Eenmaal terug in Californië knutselde de jonge Amerikaan in zijn garage een apparaat in elkaar dat de grote angst is voor illegale houtkappers. De ingredienten zijn simpel: een oude telefoon met een speciaal ontwikkelde software, een microfoon en zonnepanelen voor de stroom. Het apparaat kun je hoog in de boom ophangen en zodra er verdachte geluiden zijn - bijvoorbeeld het geluid van een kettingzaag - geeft het een alarmsein af naar een computerserver. Zo kunnen lokale actievoerders zich naar de plek haasten. Inmiddels hangen er honderden telefoons in de bomen en wordt er 26.000 hectare regenwoud bewaakt door middel van deze techniek. 

De mobieltjes signaleren niet alleen geluiden die duiden op dreiging, ze registreren ook het geroep en gekwetter van de talloze soorten in het regenwoud. Zo wordt ook de biodiversiteit in het gebied in kaart gebracht.

Via de app Rainforest Connection kun je zelf meekijken en -luisteren in het regenwoud. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.