Hobbyduiker Ron Nibbering zoekt naar archeologische overblijfselen van het dorp Etersheim in het Markermeer. Volgens een mythe zou daar namelijk een heuse schat liggen. "Dat maakt deze hobby extra spannend."

Al sinds zijn 8e zoekt Ron naar muntjes en antiek aardewerk. "Mijn vader had een metaaldetector en wierp me hompen aarde toe, om te kijken of er iets in zat." Nu, 40 jaar later, is het nog steeds een serieuze hobby. Hij zoekt in de grond, maar ook op de bodem van het water. "Zo fijn, die opwinding. Misschien vind ik wel iets bijzonders."

Verdwenen dorp

Een tijdje geleden hoorde Ron dat archeologen zochten naar de overblijfselen van het dorpje Etersheim, onder Hoorn. Etersheim werd rond 1630 verslonden door de Zuiderzee. Hij bood hij aan te helpen.

Eerder vonden hobbyduikers op die plek een bijzondere sarcofaag, een stenen doodskist. Nu proberen archeologen te reconstrueren hoe het dorp in de Zuiderzee verdween en hoe er werd geleefd. En dan is er ook nog de mythe rond de schat van Etersheim.

Hobbyduiker Ron Nibbering bewaart zijn vondsten op het plateau
Bron: EenVandaag
Hobbyduiker Ron Nibbering bewaart zijn vondsten op het plateau

De Schat van Etersheim

Er zou een rijke boer zijn geweest, die geen belasting wilde betalen aan de Spaanse bezetter. Hij zou met een roeibootje naar het - toen al half verdronken - Etersheim zijn geroeid en daar al zijn geld hebben begraven. Volgens de mythe vermoordden de Spanjaarden de boer, maar zijn geld werd nooit gevonden. "Misschien ligt het daar wel", zegt Ron. Hij wijst lachend naar een plek op het Markermeer.

Want hij beseft heus wel dat het om een mythe gaat. En dat, als het geld er al ligt, het ook totaal verspreid kan liggen over de bodem van het Markermeer. Toch maakt het zijn hobby spannend. "Gisteren vond ik nog een zilveren munt." Ook kinderspeelgoed, aardewerk en schedels behoren tot de vondsten.

Laatste kans

Voor de archeologen is het de laatste kans om sporen van het dorp te vinden. Er wordt namelijk hard gewerkt aan het versterken van de dijken tussen Hoorn en Amsterdam. Bittere noodzaak, want het achterland klinkt in en de waterspiegel stijgt.

Omdat sommige dijken instabiel zijn, wordt er in het water een nieuwe dijk opgespoten. Nog even en dan ligt de geschiedenis van Etertsheim onder een dikke laag zand. Ron: "Ik hoop dat ik een keer een schat vind, maar het gaat mij om de ontspanning. Zolang het kan, kom ik hier duiken."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.