U geniet waarschijnlijk gewoon van het weer, maar ondertussen zucht Nederland onder de droogte. Boeren, bosbeheerders en waterschappen kijken voortdurend naar de hemel, maar een bevrijdende regenbui blijft al weken uit. En er is nog een ander, groter probleem: extreme hitte én hittestress.   

Minister: ‘Stress door hitte is een sluipmoordenaar’

Heet, heter, heetst. Je hoeft geen weerman of weervrouw te zijn om te constateren dat het de afgelopen tijd wel erg warm was. De komende dagen zullen droogterecords worden gebroken. Boeren, tuinders en waterschappen en bosbeheerders zetten zich schrap nu een bevrijdende regenbui al weken uitblijft, Limburg uitgezonderd. Misschien is het nu de droogte die ons zorgen baart, maar volgens bioloog en klimaatonderzoeker Arnold van Vliet dreigt er op de langere termijn een groter probleem: extreme hitte en de hittestress.   

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zei het deze week op het eerste nationale congres over hittestress als volgt: “Hittestress is een onderschat probleem. Een sluipmoordenaar, onzichtbaar maar doeltreffend.”

Arnold van Vliet deelt de bezorgdheid van de minister. Hij is als bioloog verbonden aan de Wageningen Universiteit en onderzoekt de effecten van de klimaatverandering voor mens en natuur. “Veel mensen lachen er ook even om, zo van, het is warm, dus we moeten weer water drinken’. Maar het is wel serieus, want je drang om water te drinken wordt minder. Je verdampt veel meer. Dus loop je het risico op uitdroging en zeker kwetsbare groepen”.  

Het jaar 2003 laat dat zien. Arnold van Vliet: “ Toen was het meest extreme jaar. In heel Europa zijn toen 35 duizend mensen omgekomen en in in Nederland vijftienhonderd mensen omgekomen door hittestress’”. Onder hittestress wordt verstaan oververhitting en uitdroging. Je lust om te eten en drinken wordt minder, je slaapt minder goed. Het gaat geleidelijk en ongemerkt. 

Meer tropische dagen én nachten

Als je naar de toekomst kijkt staat ons nog heel wat te wachten, voorspelt Arnold van Vliet. “In de afgelopen driehonderd jaar dat er metingen zijn gedaan, is het over de periode vanaf april tot eind juni nog niet eerder zo warm geweest. Het aantal tropische dagen (boven de dertig graden) en nachten (boven de 20 graden) zal verdubbelen. Vooral in de steden. Die warmen gewoon sneller op. Stenen, beton en asfalt houden die warmte vast." Iedereen kan het aantal tropische dagen in uw woonplaats terugvinden op deze website.

Dus alle tegels eruit en alle tuintjes groen? “Ja niet alleen voor hitte, maar ook nog eens keer voor het bergen van water. Tuinen die onverhard zijn kunnen water beter verwerken.” Minister Van Nieuwenhuizen wil dat iedereen meedoet om de steden hittebestendig te maken: “Het állerbelangrijkste, dames en heren, is betrokkenheid. Alleen als bestuurders, bedrijven, kennisinstellingen én burgers meedoen, bouwen we klimaatbestendige wijken. Alleen dan bedenken we mooie innovaties, zoals de Hermitage in Amsterdam die zijn overtollige warmte in de zomer afgeeft aan de palmenkas van de Hortus Botanicus. Alleen dan leggen we waterpartijen aan, groene daken en groene tuinen.”