Schrijfster Isabel van Boetzelaer geeft toch geen lezing in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Dat heeft de leiding van het voormalige doorgangskamp voor Joodse Nederlanders besloten. Van Boetzelaer publiceerde het boek ‘Oorlogsouders’, een familiegeschiedenis over haar in de Tweede Wereldoorlog fout zijnde familie.

Eerst werd het boek bejubeld, maar er zijn ernstige twijfels over de historische juistheid van het boek. Er zouden zulke fundamentele fouten in zitten dat het door laten gaan van de lezing veel emoties op zou roepen en pijn zou geven, laat Westerbork weten.

Heeft de schrijfster de feiten wel goed weergegeven of heeft ze vooral de daden van haar geliefde vader en opa willen vergoelijken? Dat is de grote vraag. De auteur zelf zegt dat het een oprecht levensverhaal is, met een idealistisch motief geschreven. Maar critici zeggen dat het vol historische fouten zit en daardoor gevaarlijk is.

In het boek beschrijft Van Boetzelaer onder meer het verhaal van haar vader, Willem van Boetzelaer. Als twintigjarige jongen koos Willem voor de Waffen SS. Hij deed mee aan operatie Barbarossa, waarbij de Duitsers Rusland aanvielen. Na afronding van de invasie werd hij baas bij de Sicherheitspolizei in Den Haag.

Daar werd Van Boetzelaer verantwoordelijk voor de opsporing en arrestatie van Joden en verzetsstrijders. Na de oorlog kreeg de man een levenslange celstraf opgelegd, maar na twaalf jaar kwam hij vrij. “Hij is naïef geweest en heeft daarvoor de consequenties moeten dragen”, zegt Isabel van Boetzelaer over haar vader.

Haar boek hangt naar eigen zeggen op twee gedachten: “Papa deed het fout. Maar hij was ook jong, en makkelijk te beïnvloeden. Hij heeft het zwaar gehad in de gevangenis en werkkampen na de oorlog.” 

Het boek dat ze geschreven heeft is gebaseerd op gesprekken met haar beide ouders. Het beeld dat daaruit naar voren komt is dat haar vader - ook al was hij ‘fout’ en verantwoordelijk voor zijn daden - ook een slachtoffer is van de moeilijke omstandigheden in een oorlog.

Dat beeld wordt tegengegaan door een artikel van Maarten van Voorst in het NRC. Hij dook in de familiegeschiedenis en stelt dat vader Van Boetzelaer fanatieker op zoek is geweest naar Joodse onderduikers dan zijn dochter doet voorkomen. De schrijfster wijst erop dat zij juist in het boek een inval waarbij drie joden werden gearresteerd heeft besproken. Volgens Van Voorst zitten er meer fouten in het boek.

Van Boetzelaer heeft toegegeven dat ze tekort is geschoten in haar vertelling van de geschiedenis. In een volgende editie wil zij haar boek grondig herzien.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.