Er gaan meerdere verhalen rond dat het innemen van ibuprofen een besmetting van het coronavirus zou verergeren. Is dat waar? Nee, zegt deze deskundige. "Het is totale onzin."

Afgelopen zaterdag twitterde de Franse minister van Solidariteit en Gezondheid dat het innemen van een ontstekingsremmend medicijn zoals ibuprofen of cortison een infectie van het coronavirus kan verergeren. Het werd aangeraden om paracetamol te nemen.

Ibuprofen is minder geschikt

Marcel Bouvy, hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg aan de Universiteit van Utrecht, haalt de uitspraak van de Franse minister direct onderuit. "Paracetamol heeft meer de voorkeur bij koorts dan ibuprofen. Maar dat is niet omdat ibuprofen het coronavirus zou versterken. Er is geen enkele aanleiding om te denken dat dat zo is. Ibuprofen heeft in het algemeen gewoon iets meer bijwerkingen dan paracetamol."

Ibuprofen werkt ook wat minder koortsverlagend dan paracetamol. "Ibuprofen is bijvoorbeeld geschikter voor mensen met artrose, gewrichtspijn of menstruatiepijn", zegt Bouvy.

Lees ook

Je hebt het waarschijnlijk niet nodig

Het is dus gewoon slimmer op paracetamol te nemen bij koorts. Maar dat betekent niet dat je dan nu in grote mate die pijnstiller moet inslaan. "De meeste mensen die het virus krijgen zullen helemaal niet zulke erge verschijnselen krijgen. Extreem hoge koorts hoort er ook helemaal niet bij. Je zal dus niet zoveel paracetamol nodig hebben."

Paracetamol zal het virus ook niet genezen, vult Bouvy aan. "Het is hoogstens wat symptoombestrijding. Je kan een normale hoeveelheid in huis hebben, maar hoeft het echt niet voor weken in te slaan. Dat ga je gewoon niet nodig hebben. Het moet niet zo zijn dat mensen met kanker, of mensen die na een operatie paracetamol slikken, straks niks meer kunnen krijgen omdat mensen gaan verzamelen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.