Hoe staat het nu met het vakantiehuis dat kroonprins Willem-Alexander laat bouwen in Mozambique? Het omstreden Panorama-project in Machangulo zou corrupt zijn en bovendien slecht voor het milieu. Maar klopt dat wel allemaal? EenVandaag en de Wereldomroep namen poolshoogte in Mozambique. Ondanks alle kritiek in de Nederlandse media lijkt het project de plaatselijke bevolking wel degelijk ten goede te komen.

De Bond van Oranjeverenigingen wil dat de Prins zich terugtrekt uit het vastgoedproject. Michiel Zonnevylle, voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen, zegt maandag in de Volkskrant: 'Het is zeer ongelukkig om voor zo'n arm land als Mozambique te kiezen, zeker als je dat doet vanuit het oogpunt van privacy. Ik vind dat minister-president Balkenende en koningin Beatrix hierover zouden moeten praten. Ik zou gehele afgelasting van het project zeer waarderen'.

In de Tweede Kamer was al eerder kritisch gereageerd op het project, maar Balkenende gaf toen aan dat het paar doorgaat met de bouw van de vakantievilla.

Het huis maakt deel uit van een groter project, waar ook een vijfsterrenresort verrijst. De ontwikkelingsmaatschappij wil dat de plaatselijke bevolking ook van de ontwikkelingen profiteert.

 

Het huis van de Kroonprins in Mozambique

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.