De wonderboom klinkt als een magische plant om je tuin of kamer mee op te fleuren, maar kijk uit: de zaadjes zijn giftig. In de zaden zit ricinegif en dat kan dodelijk zijn. Toch wordt hij best veel verkocht. Haal je met de wonderboom een gifbron in huis?

Het Witte Huis heeft een pakketje aan de Amerikaanse president Donald Trump onderschept, waar ricine in zat. "Dit gif werd vroeger door Rusland gebruikt als moordwapen", vertelt emeritus hoogleraar Toxicologie Martin van den Berg.

Populair plantje

"Het geeft heel complexe symptomen, waardoor moeilijk terug te vinden is wat voor gif er precies in het lichaam zit. De uitval van organen vindt over een langere periode plaats, waardoor je het moeilijker kunt traceren." Volgens Van den Berg is slechts een klein beetje ricine al fataal. "Een paar milligram op de juiste manier toegediend is voldoende."

Ondanks zijn giftigheid is de wonderboom geliefd onder mensen met groene vingers. Aukje de Vries verkoopt zaden van deze boom. "Bij ons worden er ongeveer 2000 zakjes zaden per jaar verkocht, dus hij is redelijk populair." Volgens haar zijn mensen zich ervan bewust wat ze met de wonderboom in huis halen. "Op het zakje staat dat de zaden giftig zijn. Op de verpakking staat niet hoe je de zaden moet planten, maar het handigst is om de zaadjes met handschoenen aan te pakken zodat je er niet mee in aanraking komt. We gaan ervan uit dat mensen dat zelf begrijpen."

Lees ook

Niet zomaar vergiftigd

Toch is het niet erg als jij of je kind een keer tegen de kamerplant aan loopt. Toxicoloog Van den Berg: "Het zijn echt alleen de zaden die problemen opleveren. Daar komt bij dat de zaden ook nog kapot gemaakt moeten worden om bij het ricine te komen." Ook als er wat gif op je handen is beland en je daar zonder te wassen eten mee aanraakt, is er weinig aan de hand. Van den Berg: "Als je het spul via je maagdarmkanaal binnenkrijgt, kan dat tot effecten leiden, maar dit gif is veel effectiever als je het injecteert."

Mocht iemand met kwaad in de zin zelf ricine willen kweken, dan zal diegene wel heel erg zijn best moeten doen. Van den Berg: "De wonderboom is geen plant die je even in een voorjaar tot bloei kan laten komen in de tuin. Voor ons klimaat is hij eigenlijk niet geschikt, omdat het een tropische plant is. Hij kan misschien als sierplant gehouden worden, maar ook dan heb je tijd en goede omstandigheden nodig om van de plant een volwassen plant te maken."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.