Langdurig zitten is dodelijk, wijst onderzoek uit. En dat is slecht nieuws voor ons: Nederlanders zitten van alle Europeanen het meest. Steeds meer onderzoek wijst op de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten. Dit leidt tot een grotere kans op hart- en vaatziektes, diabetes, obesitas en kanker.

Meer dan 11 uur zitten per dag verhoogt de kans op vroegtijdig overlijden met 40 procent, vergeleken met iemand die vier uur of minder zit. 

Zitvlees

En Nederlanders zitten van alle Europeanen het meest, blijkt uit nieuw onderzoek: meer dan zeven uur per dag. Op kantoor komen we nauwelijks nog van onze plek af. Ook onze vrije tijd brengen we grotendeels zittend door. Of je hiernaast sport of niet maakt niet uit. Sporten is gezond, maar heeft bij dit gezondheidsrisico geen effect. Er is maar één oplossing: ook op kantoor moeten we meer bewegen en minder zitten. En dat kan op verschillende manieren.

In EenVandaag een gesprek met epidemioloog Hidde van der Ploeg, die onderzoek doet naar de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten. Ook spreken we met Peter-Jan Mol, kennisadviseur bij het Nationaal Instituut voor Sport en Bewegen. Deze organisatie experimenteert met dynamisch kantoormeubilair. Bellen gebeurt op een loopband, vergaderen op een fietsstoel.