De promotie van FC Twente naar de Eredivisie wordt groots gevierd. Eindelijk weg uit de Keuken Kampioen Divisie, is het idee van velen. Onterecht, vindt voetballer Berry Powel. "Er wordt altijd een beetje onterecht lacherig gedaan over de Eerste Divisie."

"Het is namelijk wel de kweekvijver van Nederland", zegt Powel. Hij is oud-topscoorder en drievoudig kampioen in de Eerste Divisie, tegenwoordig bekend als de Keuken Kampioen Divisie.

Kweekvijver

Dat de Eerste Divisie gezien kan worden als de kweekvijver van het Nederlands voetbal blijkt wel uit het feit dat vier beloftenteams van Eredivisie-clubs uitkomen in de Keuken Kampioen Divisie.

Lees ook

Zo won Jong Ajax bijvoorbeeld in seizoen 2017/2018 de Eerste Divisie met onder andere Noussair Mazraoui in de gelederen. Mazraoui is dit seizoen definitief doorgebroken in het eerste van Ajax, en scoorde zelfs twee goals in de Champions League.

Er wordt altijd een beetje onterecht lacherig gedaan over de Eerste Divisie. Het is de kweekvijver van Nederland.

Championship en La Segunda Division A

In het buitenland leeft de Eerste Divisie veel meer dan in Nederland. Dat heeft Powel, als ex-speler van onder andere FC Millwall en Elche CF, van dichtbij meegemaakt. "Ik heb gespeeld in het Britse Championship en La Segunda Division A in Spanje. Je merkt dat het daar veel meer leeft. Er zit een heel groot verschil in toeschouwersaantallen: in de Championship speelde ik wedstrijden met 20 tot 30 duizend man op de tribunes. In Spanje kwam ik ook gewoon hele grote clubs tegen, zoals Villarreal en Deportivo La Coruña.

Het verschil zit hem er volgens Powel in dat er in deze landen meer media-aandacht voor is. "En meer media-aandacht betekent meer geld, wat weer meer mogelijkheden aanbiedt. Toen ik bijvoorbeeld promoveerde met Elche CF kwam er 10 miljoen euro extra vrij voor het budget."

Radio-interview: Berry Powel komt op voor de Eerste Divisie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.