Tv-coryfee Mies Bouwman werd echt beroemd als presentator van de marathonactie voor Het Dorp, de woonvoorziening voor gehandicapten in Arnhem. Voor de bewoners was Mies van onschatbare waarde.

Josje Matser woont in Het Dorp sinds 19 maart 1969. En ze wil er nooit meer weg. Ze ontmoette Mies Bouwman vele malen. Ze spreekt vol liefde en bewondering over de presentatrice die op 26 februari overleed. "Altijd als Mies hier was zocht ik haar even op en altijd wilde ze meteen weten hoe het met me ging. Bent u hier gelukkig, vroeg ze steeds." Het Dorp veranderde Josje’s leven. En Mies maakte dat mogelijk. "Dankzij Mies is mijn leven veranderd. Dankzij Mies heb ik het leven kunnen leven wat ik nu leef. Zelfstandig. En niet in een of ander verzorgingshuis."

Ruim zestien miljoen gulden haalde Bouwman destijds op tijdens de tv-uitzending voor de gehandicapteninstelling. In een 24 uur durende live-televisie uitzending (Open Het Dorp) toonde Nederland zich van zijn beste kant. Het geld werd ingezameld om een idee van dr. Arie Klapwijk te realiseren. De revalidatie arts wilde een locatie voor mensen met een beperking, waar ze zelfstandig konden leven, met alle medische voorzieningen in de buurt.  Dat werd uiteindelijk het Dorp.

De aapjes van Klapwijk

In al die jaren die Josje Matser in het Dorp woont heeft ze de houding van de samenleving ten opzichte van mensen met een beperking zien veranderen. In de jaren 70 kwamen er elk weekeinde busladingen vol dagjesmensen naar Arnhem. "Ze kwamen naar de aapjes van Klapwijk kijken", zegt Josje. "Sommige mensen gaven me een kwartje. Dan kon ik een snoepje gaan kopen in het winkeltje werd er bijgezegd. ‘Mijn buurman zei: geef me liever een knaak, dan kan ik een pils gaan halen." Zulke situaties doen zich nu niet meer voor. "Ook in de stad wordt Josje niet meer aangestaard, omdat ze in een rolstoel zit. Kinderen worden door hun ouders langs gestuurd en komen zelf vragen wat er is. Dat is echt anders."

De toekomst van het Dorp

Het Dorp is onderdeel van de zorg en welzijnskoepel Siza. De originele gebouwen uit de jaren 60 worden stuk voor stuk afgebroken om plaats te maken voor nieuwebouw. De nieuwste technologieën worden in de zorg van de toekomst ingezet. Automatisering en digitalisering van de zorg en de administratieve processen.  Zaken waar Mies Bouwman zelf vorig jaar had aangegeven dat ze het niet meer kon bijbenen. Ze had  haar stokje als ambassadeur van het Dorp al overgedragen aan Claudia de Breij.

Mies Bouwman is op 88-jarige leeftijd overleden.