Amerikaanse wetenschappers hebben voor het eerst succesvol embryo’s ontdaan van een erfelijke afwijking. Met behulp van de spraakmakende CRISPR-Cas technologie hebben ze een mutatie van een veelvoorkomende hartafwijking uit het DNA kunnen knippen.

In speciaal voor het onderzoek gekweekte embryo’s hebben ze het DNA veranderd. Het ‘zieke’ DNA wordt er als het ware uitgeknipt en er wordt een gezond stukje DNA terug geplaatst. Voorheen werd daarbij vaak een ander stuk DNA beschadigd. Nu zijn de wetenschappers erin geslaagd om dit veilig en succesvol te doen. Als ze de embryo’s zouden terugplaatsen in de baarmoeder, zou dat waarschijnlijk een gezond kind opleveren. 

Toekomst

In Radio Eenvandaag praten we met Jacquelien Noordhoek, moeder van een kind met taaislijmziekte en directeur van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. Voor ouders die het gen van taaislijmziekte door kunnen geven is dit een medische doorbraak. Zij kunnen nu met IVF en embryoselectie al zorgen dat alleen gezonde embryo’s worden teruggeplaatst, maar in de toekomst kunnen dus ook aangedane embryo’s beter worden gemaakt. Toch ziet Noordhoek deze techniek niet als oplossing: "Er zijn in Nederland 500.000 dragers van het CF-gen, dit biedt niet morgen uitkomst."

Wetgeving

De techniek is omstreden. De vrees bestaat dat wetenschappers voor God gaan spelen. Nu zijn het erfelijke ziekten, hierna wordt het oogkleur of geslacht is de vrees. Hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht Annelien Bredenoord vindt dan ook dat er snel wetgeving moet komen waarin ook de ethische kaders worden geschetst. “De techniek is er al. In Mexico en Oekraïne zijn ze zelfs al aan het experimenteren op baby’s. Om te voorkomen dat echtparen naar het buitenland gaan waar het niet veilig gebeurd, moeten we de techniek hier toelaten en wettelijke kaders schetsen."