Kamperen in de winter? De een krijgt er rillingen van, de ander kan niet wachten om met een fleecedeken de tent in te duiken op een natuurcamping. Steeds meer mensen trekken er ook in kou en regen op uit in de Nederlandse natuur.

Het aantal mensen dat er niet voor terugschrikt in de koude maanden te overnachten op natuurkampeerterreinen is dit jaar flink gestegen, meldt Staatsbosbeheer. In de maanden oktober, november en december waren het vorig jaar nog 5622 boekingen, nu staat de teller al op 9145. Het lijkt erop dat we de natuur hebben herontdekt, ook in de winter.

Dertigers met kampeerbusjes

"Het is de hang naar avontuur", zegt Eelke Horselenberg van Stichting De Groene Koepel, over de toegenomen bezoeken aan natuurkampeerterreinen in Nederland in de winterperiode.

Naast de vaste groep bezoekers, en dan heb je het over met name ouderen die een caravan ergens een seizoen plaatsen, ziet Horselenberg ook een nieuwe groep enthousiast worden. En dan heeft hij het over dertigers met kampeerbusjes.

Francesca en Faye gaan er in de winter in hun kampeerbus Bennie op uit en zijn niet bang voor een beetje kou. Kijk hier de reportage.

Lees ook

Vooral populair als het echt koud is

Marcel van Dun van Staatsbosbeheer ziet ook een stijging in het aantal boekingen. "Het is vooral populair als het echt koud is, als er sneeuw ligt."

"Mensen hebben het idee 'de elementen te trotseren', of ze het aankunnen een nacht in een tent te slapen. Bovendien krijg je ook een mooi uitzicht als je 's ochtends de tent openritst."

Niet bang zijn voor ontberingen

Nederlanders zijn dit jaar vanwege de reisbeperkingen als gevolg van corona meer aangewezen op eigen land. En daar komt dan ook nog het vele thuiszitten bij. Dat maakt dat mensen vooral in weekenden de natuur opzoeken.

De natuurgebieden zijn drukbezocht, zegt Horselenberg, maar de campings zijn relatief rustig. Al blijft het winterkamperen een niche, zegt Van Dun. "Het is voor de fijnproever, die niet bang is voor ontberingen."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.