In Ruinerwold in Drenthe zou een man met 5, inmiddels meerderjarige, kinderen 9 jaar afgesloten van de buitenwereld hebben geleefd. Het gezin is naar een rustige plek gebracht en een Oostenrijkse klusjesman is aangehouden. Wat weten we tot nu toe?

Journalist Stefan Keukenkamp van dagblad de Stentor houdt zich bezig met dit verhaal. Vanuit De Kastelein in Ruinerwold, waar het verhaal zondagavond begon, geeft hij een update van wat we tot nu toe weten over het gezin.

De oudste zoon met het Instagram-account

Het laatste nieuws, van gisteravond, is dat de oudste zoon van het gezin regelmatig op social media dingen heeft gepost. Hij is 25 jaar. Uit die uitlatingen op social media blijkt dat het gezin in de buurt van Ruinerwold heeft gewoond. In Meppel, Zwartsluis en in Hasselt.

De zoon heeft een Instagram-account en er kan volgens Keukenkamp haast geen twijfel over bestaan, of hij dit wel echt is. "Ik kan me niet voorstellen dat hij dit niet zou zijn, omdat de details zo veelvuldig worden gedeeld door hem", zegt Keukenkamp. Eerder werd door de media naar buiten gebracht dat het gezin compleet afgesloten was van de buitenwereld.

De Oostenrijkse klusjesman

De klusjesman is 58 jaar oud. Hij schijnt sinds het begin van deze eeuw in Nederland te wonen. "Volgens mensen die hem kennen uit zijn bedrijfjes in Meppel schijnt het echt een vakman te zijn. Hij kon toveren met hout, als ik even citeer. Maar hij schijnt wel heel teruggetrokken te zijn. Hij kluste daar en hij huurde het pand, maar niemand had door dat daar ook een heel gezin zat", zegt Keukenkamp.

Uit de social media-berichten van de zoon zou blijken dat deze zoon ook werkte in bedrijfjes van de aangehouden klusjesman. "Hij deed wat rondom de huisstijl en rondom het logo van Josef B. dus er was ook een soort zakelijke relatie."

Lees ook

De boerderij

Om de boerderij staat een groot hek. "Volgens buurtbewoners werd het hek ook steeds groter en groter, naarmate het gezin daar langer woonde", duidt Keukenkamp. Het gezin woonde er 9 jaar.

Buurtbewoners dachten dat alleen klusjesman daar woonde, die ze zo nu en dan zagen. Ze hadden geen enkel idee dat daar een compleet gezin woonde. "Ik hoorde dat de politie daar af en toe door de jaren heen aan het hek is geweest en de klusjesman wimpelde dat eigenlijk altijd af."

De andere kinderen, de moeder

"We weten eigenlijk heel weinig over die andere kinderen", vertelt Keukenkamp. De kinderen waren echt compleet onder de radar, nu blijk dat geen van de kinderen ingeschreven stond.

Er ging een verhaal rond dat de moeder van het gezin begraven zou liggen op het eigen terrein, maar journalist Keukenkamp veegt dat van tafel. "Daar is geen enkel bewijs voor. Dat lijkt absoluut niet waar." De moeder is volgens hem al in 2004 overleden.

De kroeg De Kastelein

Het was afgelopen week hoogstwaarschijnlijk niet de eerste keer dat de oudste zoon zich meldde in de kroeg De Kastelein. "Hij zou daar de afgelopen anderhalve week vaker zijn gezien, daar praatte hij met kroeggangers en met de kroegbaas", duidt Keukenkamp.

"Afgelopen weekend heeft hij wat meer verteld en toen is de politie ingeschakeld." De kroegeigenaar moet volgens Keukenkamp met zijn mond vol tanden hebben gestaan. "Je moet je voorstellen: er staat daar iemand die zegt ik heb geen id-kaart, ik ben nooit naar school geweest. Toen hij een paar keer terugkwam dacht de kroegbaas: dit is helemaal niet pluis."

Journalist Stefan Keukenkamp in gesprek met Roos Moggre in Radio EenVandaag