Ondanks onbegrip voor het overtreden van de coronaregels op zijn bruiloft, krijgt justitieminister Grapperhaus het voordeel van de twijfel van mensen in het land. 53 procent houdt ook na de nieuwe foto’s vertrouwen in hem.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag nadat nieuwe foto's van de bruiloft van minister Grapperhaus openbaar werden. Na eerdere excuses over een bordesfoto waar onvoldoende afstand werd gehouden, bleek hij op de foto's van vanochtend ook handen te schudden en zijn schoonmoeder te hebben omhelsd. De minister verantwoordt zich vanmiddag over deze kwestie in een verhit Tweede Kamerdebat.

Lees ook

Onbegrip voor overtreden regels

De meeste van de 19.000 ondervraagden uit het Opiniepanel (63 procent) hebben geen begrip voor het overtreden van de coronaregels door minister Grapperhaus. Hoewel een groot deel (68 procent) zich kan voorstellen zelf op een bruiloft ook de coronaregels te overtreden, vinden mensen het extra schrijnend omdat hij als minister burgers juist oproept om zich te houden aan de coronaregels.

"Je kan niet eerst mensen uitmaken voor aso's om vervolgens zelf precies hetzelfde te doen", zegt een ondervraagde. Een ander: "Als handhavend minister moet hij het goede voorbeeld geven. Hij ziet blijkbaar hiermee de ernst van corona niet in. Waarom moeten wij dat dan wel inzien?"

Ruime helft houdt vertrouwen

Toch heeft ook na de foto's van vanochtend iets meer dan de helft (53 procent) vertrouwen in hem als minister van Justitie en Veiligheid. Dit is meer dan in september vorig jaar, toen hij steun van 41 procent genoot.

De meeste mensen (58 procent) vinden dan ook dat hij niet hoeft af te treden als minister. 29 procent vindt dat hij zijn werk als coronaminister gewoon kan voortzetten en nog eens 29 procent vindt dat hij zijn positie moet behouden, maar zijn coronataken moet neerleggen. Een ondervraagde: "Zo vlak voor de verkiezingen een nieuwe minister aanstellen en inwerken vind ik een zinloze, tijdverspillende zaak. Hij kan aanblijven, maar niet als coronaminister." 39 procent van de mensen in het land vindt dat hij wel moet opstappen.

Minstens 1 op 3 overtreedt ook coronaregels

Het blijkt dat de overtredingen van de minister heel herkenbaar zijn. Bijna 1 op de 3 ondervraagden geeft toe in de afgelopen maand wel eens te dichtbij een ander te hebben gestaan bij het nemen van een foto. 1 op de 5 gaf iemand buiten zijn eigen huishouden een hand, 35 procent gaf zelfs een knuffel of omhelzing. En de helft van de mensen (47 procent) zat tijdens een etentje te dicht op anderen.

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 2 september 2020. Aan het onderzoek deden 19.651 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.