"Ik verwacht dat in april het het coronavirus wel zal verdwijnen, want dan wordt het warmer", beweerde Trump gisteren. Er zijn inmiddels meer dan 1000 mensen overleden aan het virus en sommige virologen zeggen dat het kan duren tot er een medicijn is.

Trump stelde tijdens een verkiezingsbijeenkomst in New Hampshire dat het coronavirus in april verdwijnt door een hogere temperatuur. Maar is zijn bewering ook te bewijzen?

Warm weer

Marc van Ranst, hoogleraar virologie aan de Universiteit Leuven geeft Trump niet graag gelijk, maar is het wel eens met zijn uitspraak. "Ik ben het een paar weken al aan het zeggen. Elke dag dat we dichterbij warm weer komen, dat is een dag gewonnen." Maar op de vraag of dit in april al zal gebeuren, dat valt nog te betwisten.

Toch vindt hij het niet gek dat mensen dit denken. Zo haalt hij het voorbeeld over de SARS-epidemie uit 2003 aan. "Toen verdween het virus ook als sneeuw voor de zon in mei. En wanneer ik elk jaar kijk naar de gewone verkoudheidsvirussen, dan vind ik die vanaf april en mei ook niet meer terug." In die zin zegt hij dat coronavirussen verdwijnen als het wat warmer wordt.

Kanttekening

Hoogleraar Emerging Viruses Wim van der Poel van de Universiteit Wageningen plaatst een kanttekening bij de uitspraak dat het warme weer de bestrijding van het coronavirus ten goede zal komen. "Over het algemeen is het zo dat virussen een duidelijke seizoenscirculatie hebben. Dus dat betekent dat we van heel veel virussen meer verspreiding zien in met name koude en regenachtige perioden. We kennen de verspreiding van dit coronavirus nog niet." De hoogleraar vindt de uitspraak van Trump daarom niet terecht, omdat het nu net lijkt of alle virussen over één kam worden geschoren.

Zo verschilt de seizoensinvloed per virus en hebben we nu ook te maken met een virus dat we nog niet kennen. "Het zou best zo kunnen zijn dat we ook in april verspreiding van dit virus zien. Door te zeggen dat het coronavirus verdwijnt als het warmer wordt, dan zeg je eigenlijk dat je niet meer bang hoeft te zijn." Dat is in zijn ogen niet terecht, want het kan nog wel degelijk circuleren.

Lees ook

Gevaarlijke uitspraak

Doordat wij steeds meer te maken krijgen met een warmer klimaat - en dus hogere temperaturen - krijgen we vaker te maken met nieuwe ziektes die voorheen alleen in tropische landen voorkwamen. Griepexpert, Ted van Essen noemt als voorbeeld het denguevirus (knokkelkoorts) en het westnijlvirus. Tegelijkertijd bestaat de mogelijkheid ook dat bepaalde ziektes verdwijnen, zoals het influenza-virus. Maar dan nog is het volgens de griepexpert lastig vast te stellen of de temperatuur hier alleen een rol in heeft gespeeld.

De uitspraak van president Trump wordt door verschillende deskundigen beoordeelt als een fictie, omdat we er simpelweg nog te weinig over weten. "Van een virus dat we nog niet kennen is het wel een beetje een gevaarlijke uitspraak", besluit hoogleraar Emerging Viruses Wim van der Poel.

Het coronavirus verspreidt zich in een rap tempo. Ook Nederlandse ziekenhuizen zijn voorbereid. Internist-infectioloog Luc Gelinck legt uit wat er gebeurt als iemand met een mogelijke coronabesmetting het ziekenhuis binnenstapt.

Hoewel je in zijn algemeenheid inderdaad wel kan zeggen dat vergelijkbare virussen bij warmte afnemen. Is het nog echt te vroeg dit over dit specifieke virus zo hard te stellen, hoe mooi dat ook zou zijn. En daarmee is het vooralsnog fictie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.