Politici van zeven partijen presenteerden woensdag de langverwachte klimaatwet. Een wet die ervoor moet zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 95% wordt teruggebracht, ten opzichte van 1990. GroenLinks-leider Jesse Klaver was trots op het bereikte akkoord en noemde het 'de meest ambiteuze klimaatwet ter wereld'. Maar klopt dat wel? We zochten het uit in Feit of Fictie. 

'Niet ambitieus genoeg'

Voor Urgenda-directeur en milieuactivist Marjan Minnesma is de wet nog niet helemaal zoals hij moet zijn. "De klimaatwet is qua richting en intentie goed, maar lang niet ambitieus genoeg. In Nederland hebben we eigenlijk alleen maar een doel voor 2050 en dat is heel ver weg. In de komende vijftien jaar kun je namelijk echt nog een verschil maken, anders ben je te laat." Minnesma roemt de wet in Engeland: "Die evalueren om de vijf jaar om te kijken ze hun doelen hebben behaald en het wordt gecontroleerd door een externe comissie. Als er niet genoeg CO2 uitstoot is gereduceerd, dan stellen ze hun doelen bij."

Nederland in de kopgroep

In totaal zijn er, inclusief Nederland, zeven landen die een milieuwet hebben: het Verenigd Koninkrijk was in 2008 het eerste land dat zo’n wet invoerde, waarna Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, Frankrijk en Mexico volgden. Volgens Minnesma is Zweden de koploper in de groep: "Zweden gaat voor 0% uitstoot in 2045, dus dat is veel ambitieuzer."  Pieter Boot van het planbureau van de leefomgeving denkt ook dat Klaver een beetje overdrijft met zijn uitspraak. "We zitten zeker in de kopgroep, maar als je kijkt naar het land met de meest ambitieuze klimaatwet dan is dat Zweden." Toch heeft Boot wel een kanttekening hierbij: "Zweden heeft veel bossen die CO2 opnemen, terwijl wij veenweides hebben die CO2 uitstoten. Dus het is voor ons ook lastiger om het terug te dringen.''

Conclusie

Volgens Piet Boot en Marjan Minnesma klopt de uitspraak van Klaver dus niet. Boot: "We zitten zeker in de top, gezien onze ambities en die van Zweden niet veel van elkaar verschillen, maar we zijn niet op alle fronten de nummer één in deze groep op dit moment." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.