De ramen zijn vervangen, de straat is schoongeveegd en de winkels zijn vrijwel allemaal weer open. Na de veldslag van afgelopen vrijdag, willen de inwoners van Haren vooral weer vooruit kijken.

De schoenenwinkel van Suzan Swart werd het zwaarst getroffen, haar zaak werd leeggeroofd. Kunstenaars uit de straat besloten een veiling voor haar te organiseren. Jacco Smit was net één dag open met zijn nieuwe herenmodezaak toen de relschoppers losgingen, hij wil vrijdag graag snel vergeten. Bij de lokale politiek leven vooral veel vragen: wie draait er op voor de schade en hoe heeft het zo mis kunnen gaan?

Tot nu toe zijn er 35 mensen gearresteerd na de rellen in Haren. Het blijkt dat dit vooral ‘doorsnee’ jongeren zijn en niet relschoppers die er bewust op uit waren om geweld en vermielingen op te zoeken. EenVandaag spreekt met de advocaat van een aantal verdachten over wat voor jongeren het zijn, en hoe het zover heeft kunnen komen.

Daarnaast een gesprek met ooggetuige Chris Klomp. Volgens Klomp liepen er naast de doorsnee jongeren ook zeker een aantal bewuste relschoppers tussen. Hij schrijft op zijn blog:

Iemand gooit een steen naar een woning op de eerste verdieping. Anderen volgen. De bewoner doet het licht uit. De stenen blijven komen. Het stopt pas als de ruit het begeeft. Ik weet niet wie daar woont. En of er kinderen in het huis zijn. Maar ik weet dat de angst enorm moet zijn.

Lees hier zijn complete relaas.

EenVandaag-verslaggever Bart Hettema is in Haren en meldt:

 

Bekijk hier de reportage van gisteren nog eens terug: was de chaos in Haren te voorkomen?