Vooral in de zomer kunnen de onaangename geuren van ons lichaam tot hun hoogtepunt komen. De meeste mensen gebruiken dan deodorant of doen hun kleren in de was. Illusionist Hans Klok gebruikt echter iets heel anders om zijn kleren die tijdens de show gebruikt worden zweetvrij te maken. Hij besprenkelt ze na afloop met wodka, zo vertelde hij in het SBS-programma Shownieuws. In feit of fictie zoeken we uit of het alcoholische drankje inderdaad de zweetlucht uit je kleren kan verjagen. 

'Pure alcohol werkt beter'

Emile Bode, ook wel bekend als de ‘nationale huishoudbode’ van Nederland, snapt niet zo goed waarom de pakken uit de show van Klok met wodka worden gereinigd. "Het zou in principe kunnen, want wodka bevat 40 procent alcohol. Maar het is veel beter om gewoon pure alcohol te gebruiken, bijvoorbeeld met een percentage van 70 procent." Die alcohol heeft alleen één nadeel: je kan er niet van drinken. "Je kunt het gewoon online bestellen. Je bent dan ongeveer 14 euro kwijt voor vijf liter, dus dat is veel goedkoper dan wodka, en het heeft hetzelfde effect", vertelt Bode. Het beste is om de alcohol in een spuitflacon te doen, eventueel te verdunnen en op je kleding spuiten. 

Hoe kan het dat alcohol zweetlucht wegneemt? Bode: "Alcohol is een fantastisch middel om bacteriën te doden. Daarom wordt pure alcohol heel veel gebruikt door mensen die bijvoorbeeld tattoos zetten, omdat het ook sterilliseert. Het doodt de bacteriën die de vieze lucht veroorzaken, en daardoor wordt de geur geneutraliseerd."  

Azijn

Ook schoonmaakexpert Zamarra Kok beaamt dat wodka helpt om vieze luchtjes weg te nemen, al gebruikt zij een hele andere methode. "Als ik een tas vol met zweterige hemdjes van de basketbalclub terugkrijg, dan zet ik ze een tijdje in water met schoonmaakazijn: dat kost namelijk maar een paar dubbeltjes per fles. Dat laat ik voor een paar uur weken, en vervolgens stop ik het in de was. Het zuur van de azijn neutraliseert de zweetgeur volledig." 

Wodka-plantenspuit

Hans Klok zweert in ieder geval bij het trucje: zijn wodka helpt écht tegen zweetgeur. "Je hoeft ook niet een hele fles te gebruiken en ook zeker niet de duurste", zegt de illusionist (en onvermoede schoonmaakexpert). "Je gebruikt een plantenspuit die je voor een derde vult met wodka; de rest van de plantenspuit vul je met water. Even schudden en dan sprenkel je dat op de kleren. Wij zijn er in ieder geval blij mee: als de nood hoog is, hebben we altijd wodka." 

Alle experts zijn het eens: alcohol helpt om vieze geuren uit je kleding te verwijderen. Hoe sterker, hoe beter, maar de wodka van Hans Klok zorgt er in elk geval voor dat je kleding een stuk lekkerder ruikt.