Na de mislukte coup in Turkije van afgelopen weekend is het in de Nederlands-Turkse gemeenschap in Nederland zeer onrustig. Aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan staan lijnrecht tegenover de Gülen-beweging.

Erdogan verdenkt dat de naar de Verenigde Staten uitgeweken moslimgeestelijke Fethullah Gülen achter de couppoging zit. En dat leidt in Nederland ook tot spanningen. 

In Rotterdam en Zaandam waren culturele van de Gülen-beweging doelwit van vernielingen. Er werden onder meer ruiten ingegooid bij Stichting Nida:

Ook online gaat het er hard aan toe. De Turkse Selma Ablak doet vandaag aangifte. Ze is bedreigd op Twitter nadat ze haar steun uitsprak voor Gülen.

Erdogan en Gülen waren vroeger bondgenoten maar verkeren al jaren met elkaar op vijandige voet. Turkije heeft de beweging van Gülen officieel als terreurorganisatie aangemerkt. Erdogan beweert al langer dat Gülen zijn regering omver wil werpen.

De Turkse geestelijke Fethullah Gülen heeft de mislukte poging tot staatsgreep in zijn land zaterdag scherp veroordeeld. De macht dient via eerlijke verkiezingen te worden verkregen, niet door geweld, liet hij in een verklaring weten. In de verklaring ontkende hij enige rol te hebben vervuld in de couppoging.