Er zijn grote zorgen over het toenemend aantal thuiswonende senioren dat overlijdt na een brand, zo blijkt uit onderzoek van RTV NH en EenVandaag. 

Afgelopen november kwamen er nog twee ouderen om bij branden in Hilversum en er wordt rekening mee gehouden dat dit steeds vaker gebeurt. De grootste ouderenbond van Nederland Unie KBO vindt dit onacceptabel.

EenVandaag en RTV NH berichtten gisteren over de grote terugloop in het aantal brandweervrijwilligers en de onvrede over bezuinigingen door de brandweerleiding. Burgers worden in meerdere mate zelf verantwoordelijk voor brandveiligheid in huis. De nadruk komt vooral te liggen op zelfredzaamheid.

Thuiswonende ouderen

Ook van thuiswonende ouderen wordt daarom steeds meer verwacht en dat is juist het probleem, zegt Manon Vanderkaa, voorzitter van ouderbond Unie KBO tegen EenVandaag en RTV NH.

"Als we met elkaar willen zorgen dat ouderen langer thuis kunnen wonen dan moeten we ook die veiligheid goed regelen. Ouderen voelen zich in de steek gelaten en worden ook bang. Ze vragen zich op allerlei terreinen af, kan het nog wel."

Uit onderzoek van de Brandweeracademie en de Brandwonden Stichting, blijkt dat in 2030 het aantal 65-plussers dat zal overlijden door brand met  62% toeneemt. "Het is volstrekt onacceptabel dat er rekening gehouden wordt met een toename van een aantal doden door brand, dat kunnen we niet toestaan. Dus we verwachten echt van de minister dat hier maatregelen worden genomen", zegt Vanderkaa.

Gevangenis beter geregeld

Die kritiek wordt breed gedeeld, ook binnen de brandweer. "Die oudere wordt natuurlijk steeds minder mobiel, dus die zal ook steeds minder zelfredzaam zijn. Dus we krijgen een opeenstapeling van maatregelen, waardoor de zelfredzaamheid van de burger eigenlijk afneemt maar daarentegen gaan we de hulp door de brandweer ook afbouwen. Dus het wordt alleen maar slechter", zegt een anonieme brandweervrijwilliger.

Reacties Veiligheidsregio's

Ook de Veiligheidsregio's erkennen de zorgen, maar geven aan vooral in zetten op maatregelen om brand te voorkomen. "Het is helaas nu al in de slachtofferstatistieken te zien dat zij een kwetsbare doelgroep zijn", schrijft een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. "De overheid investeert in voorzieningen om mensen langer thuis te kunnen laten wonen, zoals trapliften. Wij vinden het belangrijk dat als dit gebeurt, er tegelijkertijd nagedacht wordt over de veiligheid. Met een traplift kan een bewoner niet op tijd vluchten als er ’s nachts brand uitbreekt, dat hebben we helaas in de praktijk gezien. Is het dan wel verstandig om boven te slapen?"

Kijk hieronder de uitzending van gister terug:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.