Op veel dementerende ouderen heeft het bezoekverbod in de verpleeghuizen een positief effect. Ze zijn rustiger, minder agressief en het aantal valpartijen is afgenomen. Dat zegt klinisch neuropsycholoog Jeroen Kok.

Het gaat met name om alzheimerpatiënten en mensen met vergevorderde dementie: "Mensen die zich niet zo bewust meer zijn van hun omgeving missen het bezoek ook minder. Door het verbod zijn er minder prikkels op de afdeling, minder reuring. Dat maakt ze rustiger", zegt Kok, die veel onderzoek doet naar dementie.

Minder agressie, minder valpartijen, meer slaap

Wel benadrukt hij dat dit niet voor iedereen geldt: "Je kan het niet generaliseren, want elke patiënt is anders. Zeker patiënten met beginnende dementie kunnen depressieklachten ontwikkelen nu familie niet op bezoek komt. Maar een grote groep heeft er wel degelijk voordeel van."

Dat ziet ook Kars Hazelaar, bestuurslid van zorgorganisatie Opella. Bij de NOS liet hij weten minder agressie en minder valpartijen te zien, terwijl bewoners beter slapen: "Dat effect zagen we al in de tweede week van de lockdown. We denken dat het komt omdat mensen meer structuur hebben. Dat helpt."

Lees ook

'Bezoek trekt mensen uit hun eigen wereldje'

Verpleegkundige Ilona Eijsink is werkzaam in het Ariënshuis in Glanerbrug. Zij merkt dat ze sinds het bezoekverbod minder rustgevende medicatie hoeft toe te dienen bij de bewoners: "De gedragsproblemen zijn sterk afgenomen. De mensen zijn over het algemeen een stuk rustiger."

Ze heeft wel een idee hoe dat komt: "Mensen met dementie zitten in hun eigen wereldje. Het bezoek trekt ze daaruit. Als bijvoorbeeld een dochter of zoon afscheid neemt, dan hebben ze het gevoel dat ze met hen mee naar huis moeten. Ze raken in de war en worden onrustig."

Lees ook

'Familie blijft vaak veel te lang'

Neuropsycholoog Kok ziet dat familieleden het bezoek vaak niet goed aanpakken: "Mensen met dementie hebben een spanningsboog van maximaal 25 minuten. Maar bezoek blijft vaak veel langer. Daar worden bewoners onrustig van."

Ook worden 'verkeerde' vragen gesteld: "Bijvoorbeeld 'wat heb je gegeten?'. Dat kunnen ze zich helemaal niet herinneren. Zo'n vraag zorgt voor stress. Je kan beter vragen stellen over de situatie in het hier en nu", adviseert Kok.

Impact op de toekomst

De neuropsycholoog denkt dat de coronacrisis impact zal hebben op hoe het bezoek in de toekomst geregeld zal zijn. "Ik denk dat we familieleden beter moeten adviseren in hoe lang ze op bezoek gaan."

Ook lijkt het hem beter om niet met al het bezoek in de woonkamer te zitten, maar direct naar de kamer te gaan. "Er komen heel veel mensen op de afdeling op zo'n dag. Dat moeten we beter structureren."

Eerder maakte EenVandaag onderstaand verhaal over Fatos, die haar vader wekenlang niet mocht zien. Toen ze hem uiteindelijk kon bezoeken trof ze tot haar grote blijdschap een ontspannen Mehmet aantrof. "Eigenlijk heb ik niet het idee dat hij er heel veel last van heeft."

Door de coronacrisis mocht Fatos Ipek haar vader, die alzheimer heeft, wekenlang niet bezoeken in het verpleeghuis. Het maakte haar radeloos. Nu is die periode gelukkig voorbij: met de juiste voorzorgsmaatregelen mag ze hem 20 minuten per week opzoeken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.