Het moest een Facebookfeestje worden, maar het ontaardde in een veldslag met de politie en miljoenenschade. Hoe kon Project X in het Groningse Haren zo uit de hand lopen? Vrijdag komt de Commissie-Cohen met de antwoorden. EenVandaag maakt de balans op in Haren. 

Bijna een half jaar na de geruchtmakende rellen is het vrijdag opnieuw D-day in Haren. De commissie-Cohen presenteert om 11.00 haar bevindingen over de oorzaak van de uit de hand gelopen rellen. Hoe kon Project X zo massaal worden, wie waren de relschoppers en waarom lukte het de burgemeester en politie niet de jongerenmassa te beteugelen?

Haren wacht op antwoord

Het zijn vragen waar gedupeerden en betrokkenen in Haren nog steeds mee zitten. Op de antwoorden hebben ze lang moeten wachten. In EenVandaag hun verhaal en hun conclusies over wat er misging. Want de afgelopen maanden is al veel informatie naar buiten gekomen en uitgelekt. Zo maakten RTV Noord en Dagblad van het Noorden een reconstructie. En er lekte een interne politie-evaluatie uit waaruit blijkt dat de politie Project X totaal niet onder controle had en de aansturing een chaos was.

Onderschat

EenVandaag spreekt met ondernemer Jan Ottens, die op de bewuste avond in zijn kookstudio was en de rellen met eigen ogen van minuut tot minuut uit de hand zag lopen, zonder dat echt ingegrepen werd. “Ik wil dat het rapport van de Commissie-Cohen duidelijk maakt welke fouten er zijn gemaakt. En dat betrokkenen daarvoor hun excuses aanbieden.”

We spreken ook met oud-wethouder Gerben Pek, die tot vlak voor 21 september deel uitmaakte van het gemeentebestuur. Hij zegt dat burgemeester en gemeente teveel met hun eigen politieke zaken bezig waren en onvoldoende voorbereid waren. Hoogleraar veiligheid en Openbare Orde Jan Brouwer, die het incident uitgebreid analyseerde, vindt dat de burgemeester en politie de zaken hebben onderschat. En voormalig wethouder Bert Westerink van Groningen verbaast zich erover waarom korpsbeheerder Rehwinkel, de burgemeester van Groningen, niet ingreep.

Bekijk hier de reportage die EenVandaag eerder maakte over de rellen in Haren. 

Download

Download

Download