Hoera, het is een jongen! Prins William en zijn vrouw Kate hebben hun derde kind gekregen. Rond 11 uur lokale tijd kwam het broertje van prins George en prinses Charlotte ter wereld. Op de Britse sociale media gaat het inmiddels nergens anders meer over.

Toen in de ochtend bekend werd dat Kate naar St. Mary's Hospital was gebracht, verzamelden zich massa's mensen bij het ziekenhuis. De BBC ging zelfs live op Facebook:

Eeuwenoude tradities rond bevalling

Rondom een koninklijke bevalling zijn allerlei strenge regels en tradities in Groot Brittanië, sommigen daarvan eeuwenoud. Niemand mag bijvoorbeeld op de hoogte worden gesteld van de geboorte totdat 'the Queen' is bericht. Nadat dat is gebeurd, mag het nieuws verder worden verspreid. Dat gebeurt vervolgens als eerste via de traditionele mondelinge bekendmaking door de 'crier', een hard-schreeuwende man met een rode jas en hoed.

Vervolgens wordt het nieuws op meer moderne platforms verspreid:

Volgens traditie worden er 62 saluutschoten gelost voor de baby. Vroedvrouwen die aanwezig waren bij de bevalling krijgen een zwijgplicht tot in de eeuwigheid opgelegd.

#RoyalBaby: Britse vreugde op Twitter

De Britten lieten voor, tijdens en na de geboorte van de prins goed van zich horen op Twitter. De hashtag #RoyalBaby is dan ook al de hele dag trending topic.

Een opvallend feit dat veel wordt gedeeld, is dat de geboorte van de nieuwe baby er niet voor zorgt dat zijn oudere zus Charlotte lager zal staan in de lijn van troonopvolging. In het verleden was dit wel altijd het geval, maar een wetswijziging in 2013 maakte daar een eind aan.

Maar, tussen alle vreugde en feitjes is niet iedereen gediend van de berichtgeving:

Hoe gaat het prinsje heten?

Over de naam van de prins is nogal wat te doen. Deze wordt later pas bekend gemaakt en dus wordt er nu druk gespeculeerd. Daar blijft het niet bij, want Britten zijn gek op wedden. Tot vanmorgen werd er druk gewed op 'jongen of meisje' en het gewicht van de baby, maar dat is nu voorbij. Vanaf nu begint de 'wedloop' voor de naam:

Grootste kanshebber: Albert, maar ook Arthur gooit hoge ogen. Voor mensen die een grotere gok willen wagen: als je een tientje inzet op de naam Tyrone en het kind gaat zo heten dan kan je zomaar een miljoen ophalen bij je wedkantoor.Ook goed voor een paar jaarsalarissen: Wayne, Donald, Drake en Nigel.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.