Na het opnieuw stilleggen van een kerncentrale in Doel, net over de grens in België groeien de zorgen over de veiligheid ook in Nederland.

De Belgische politieke partij Groen wil de oude centrales dicht hebben. 

Deze zaterdag werd kernreactor Doel 1 vanwege problemen opnieuw stilgelegd. Een lek maakte dat de reactor ook met kerst stil lag. De twee oudste reactoren in Doel zouden eigenlijk vorig jaar na 40 jaar dienst gesloten worden, maar volgende week wordt er in het Belgische parlement gestemd over het openhouden tot 2025. Volgens het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken is er geen veiligheidsrisico bij de kerncentrale in Doel. 

Verzet 

In België voert Kristof Calvo van partij Groen het verzet tegen de verlenging aan. Hij vindt dat de centrales gesloten moeten worden, omdat ze te oud en onveilig zijn. Volgens hem heeft België de centrales ook helemaal niet nodig voor de energievoorziening.

Nederland zeggenschap 

Ook de Tweede Kamer en grensgemeenten maken zich grote zorgen over de problemen in Doel. Evert Weys, fractievoorzitter van GBWP, de grootste gemeenteraadsfractie in Bergen op Zoom wil dat Nederland zeggenschap krijgt in deze kwestie. Doordat de centrale zo dicht bij de grens ligt, zijn er ook veel Nederlanders die zich zorgen maken over de veiligheidsrisico's. De GBWP vroeg samen met de lokale VVD en GroenLinks burgemeester Petter van Bergen op Zoom om het kabinet aan te sporen hierover met België in gesprek te gaan. Weys zou het liefst zien dat de oude kerncentrales dicht gaan.

De centrale in Doel ligt vlak over de grens bij het Noord-Brabantse Woensdrecht. Naast de verouderde centrale in Doel heeft België ook problemen met een centrale in Tihange, net over de grens bij Maastricht. 

In EenVandaag een gesprek met Wim Turkenburg, emeritus hoogleraar energie aan de Universiteit Utrecht, over hoe gevaarlijk kerncentrale Doel nu daadwerkelijk is. Volgens hem voldoet de kerncentrale aan de veiligheidseisen en vinden de incidenten van de afgelopen tijd bijna uitsluitend plaats in het niet-nucleaire en dus ongevaarlijke deel van de centrale. Toch begrijpt hij dat er zorgen leven onder de bevolking, want echt veilig is een kerncentrale nooit.

In Radio EenVandaag

In Radio EenVandaag een gesprek met Marc van de Vijver. Hij is de burgemeester van Beveren; de gemeente waar de kerncentrale van Doel onder valt. Daarnaast spreken we met de burgemeester van Woensdrecht, Steven Adriaansen.

Ook een gesprek met Wim Turkenburg.

Bekijk hieronder een eerdere uitzending over de problemen met de kerncentrale in Tihange terug:

Lees ook