Sinds de bezetting van de varkensstal in Boxtel is de spanning opgelopen. Dierenactivisten vergelijken de varkenshouderij met slavernij, 'dat was ook ooit legaal' en vinden hun acties daarom geoorloofd. Bij de boeren zit de schrik er flink in.

In het holst van de nacht braken dierenactivisten in bij de varkensstal van varkenshouder Willy Vos. Sinds de inbraak zijn de boeren naar eigen zeggen 'extreem waakzaam' en groeit de spanning. Advocaat Jan Vlug verdedigt de bezetters van de boerderij in Boxtel vorig jaar en vindt de acties 'absoluut gelegitimeerd'. "Dit was heel goed voorbereid en proportioneel."

'Gewoon een enorm megabedrijf'

Volgens advocaat Vlug werd de heftigheid van de bezetting van de varkensboerderij in Boxtel nogal overdreven. "het bedrijf wat ze hebben uitgezocht is nou niet een boerderij waar de boer achter een geruit tafelkleedje zit. Dit is gewoon een enorm megabedrijf. Daar woont niemand. Die boer was er wel maar die is gewoon naar huis gegaan, terwijl in de media wordt gezegd dat die man gegijzeld was."

Lees ook

Hij benadrukt dat daar geen sprake van is geweest. "Het gaat alleen nog maar over lokaalvredebreuk, wat wil zeggen dat je zonder toestemming bij een bedrijf naar binnen bent gegaan. Dat is dus geen huisvredebreuk. Dit was heel goed voorbereid en proportioneel. Iedereen had witte pakken aan, alles is ontsmet en er is niets kapot gemaakt."

Advocaat Jan Vlug
Bron: EenVandaag
Advocaat Jan Vlug over de bezetting van de boerderij in Boxtel: "Dit was heel goed voorbereid en proportioneel."

'Activisten hebben geen kennis van zaken'

Willy Vos maakte een vergelijkbare bezetting als in Boxtel mee. "Die activisten hebben echt geen enkele kennis van zaken. Zo gaven ze biggen water, maar dat mag helemaal niet. Die beestjes kunnen alleen moedermelk verdragen." Ook vertelt hij hoe de dierenactivisten na de inbraak de stroom uitschakelden. "Ze hebben de elektriciteit eraf gehaald. Dat had echt levensgevaarlijk kunnen zijn. Gelukkig hadden we nog andere ventilatoren, anders waren al mijn dieren gestikt."

"Wat mensen niet beseffen is dat het een groot gevoel van onveiligheid geeft, dat iemand gewoon bij je binnen is geweest. Dat is een heel naar gevoel", zegt Vos. Hij heeft inmiddels zijn maatregelen genomen. Extra hekwerken, ledverlichting, camera's. "Ze komen er niet zomaar meer in." Ook heeft hij met collega-boeren een WhatsApp-groep opgezet. "Als we iets verdachts zien, geven we het aan elkaar door. Afgelopen vrijdag sprong ik nog in de auto. Dit bleek gelukkig loos alarm te zijn."

Lees ook

Slavernij

Feit is dat de acties harder worden. Dierenactivisten vinden dat zij in hun recht staan. "Zij vergelijken het met de slavernij. Dat was ooit ook legaal", zegt advocaat Jan Vlug. Toen zeiden mensen ook: 'Wat bezielt die activisten, het is toch legaal en volgens de regels'. Dat is eigenlijk waar het op neerkomt. Ook als het wel volgens de regels gaat dan nog moeten ophouden met het houden van varkens op die manier."

Tegelijkertijd neemt de weerstand tegen dierenactivisten onder boeren steeds meer toe. Bij de bezetting in Boxtel werden auto's van de bezetters door toegesnelde collega-boeren op de kop gegooid. Via app-groepen zoals die van Willy Vos houden ze elkaar op de hoogte en rukken ze uit als ze onraad ruiken. "We zijn nu heel erg waakzaam."

Nieuwe generatie actievoerders

Volgens socioloog en oud-directielid van de Dierenbescherming Bernd Timmerman hebben we te maken met een hele nieuwe generatie actievoerders. "Dit is de y-generatie. Die verenigen zich via social media, vinden een gedeelde woede en willen dan meteen in actie komen. Zij passeren daarmee de politiek en oude methode's om dierenrechten op de agenda te krijgen."

Advocaat Vlug begrijpt wel waarom er niet meer op de klassieke manier actie wordt gevoerd: "Dat doet iedereen al jaren, dat werkt voor geen meter", legt hij uit. "Ik vind het absoluut gelegitimeerd. Je moet dit natuurlijk niet elke week gaan doen, maar om een keer te laten zien wat er in deze sector gebeurt, is het prima."

Spiraal van geweld

Bernd Timmerman vindt de actie in Boxtel 'ronduit dom'. "Je loopt het risico dierziekten te verspreiden, het zorgt voor stress bij de dieren en de boer komt in een slachtofferpositie. De discussie gaat helemaal niet over hoe er met dieren wordt omgegaan, maar over het activisme. De kans bestaat ook nog dat er een spiraal van geweld ontstaat."

Hij vindt daarom dat de politiek nu aan zet is en het dierenleed weer op de agenda moet komen. "Dat is waar de huidige activisten boos over zijn", zegt hij. 'Als het de politieke partijen zou lukken om daar weer meer aandacht aan te schenken, dan ontneem je wellicht de activisten de motivatie om gewelddadige acties te ondernemen."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.