Een dorpje in de provincie Idlib is vandaag aangevallen door de Syrische luchtmacht met mogelijk gifgas. 58 mensen, onder wie elf kinderen, zouden bij de aanval zijn omgekomen.

Syrische hulpverleners melden dat zij slachtoffers behandelen die symptomen vertonen van het strijdgas Sarin. Het Syrische leger ontkent het gebruik van chemische wapens in een statement.

Idlib is al langer doelwit van het Syrische leger. In provincie zitten verschillende strijdende partijen. De stad is in handen van Jahbat al-Nusra. 

Er zijn in de afgelopen jaren vaker meldingen geweest over het gebruik van chloorgas. Het gebruik van Sarin is nieuw. Een arts in een ziekenhuis in Idlib meldt dat zijn patiënten symptomen laten zien van Sarin.

In 2013 was het gebruik van chemische strijdmiddelen aanleiding voor de VN om met steun van Rusland een groot ontwapeningsprogramma op te zetten in Syrië. Syrië zou daarop alle chemische wapenvoorraden hebben gemeld en ingeleverd, maar experts betwijfelen of dit inderdaad volledig is gebeurd.

Na dit mogelijk nieuwe incident met een chemisch wapen rijst de vraag wie Assad nu tot de orde kan roepen. Vanavond in EenVandaag Midden-Oosten expert Leo Kwarten en een arts uit een ziekenhuis in de provincie Idlib over de situatie in Idlib. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.