Methadongebruik, slechte hygiëne, overvolle afvalbakken en vieze matrassen in wachtruimtes. Het zijn allemaal problemen waar ze in het azc in Ter Apel tegenaan lopen. Dat blijkt uit een recent GGD-rapport in handen van EenVandaag.

"Dit brengt de nodige risico's met zich mee voor de gezondheid. Ik heb dat zondag aanschouwd en daar word ik verdrietig van", zegt de burgemeester van Westerwolde, Jaap Velema. Op zijn verzoek heeft de GGD Groningen afgelopen zondagavond het aanmeldcentrum bezocht, samen met hem.

Methadongebruik

In het GGD-verslag (pdf) is te lezen dat veel alleenstaande mannen methadon gebruiken. "Wat onderlinge spanningen kan geven", zo schrijft de GGD Groningen. Door het stagneren van de doorstroom is de groep van Noord-Afrikaanse methadongebruikers toegenomen, volgens Velema. "Een groot deel van deze jongens gebruikt drugs en drank."

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat aan EenVandaag weten dat er op het terrein een post is waar methadon word verstrekt aan personen met vastgestelde verslavingsproblematiek.

Asielzoeker gewond

Hoewel hij zelf heeft gezien dat ze apart worden opgevangen en vrouwen en kinderen in een andere ruimte verblijven, is het een zorg. "Wanneer je een aantal van deze mannen bij elkaar hebt is dat niet alleen onhygiënisch, maar zorgt het ook voor een risico op onrust", zegt hij.

Dat bleek afgelopen dinsdagavond nog na een steekincident waarbij een 25-jarige asielzoeker gewond raakte en overgebracht moest worden naar het ziekenhuis.

Fragment uit het GGD-rapport
Bron: EenVandaag
Fragment uit het GGD-rapport
info

Honderden extra asielzoekers

Sinds afgelopen weekend is het weer overvol in het azc in Ter Apel. Normaal gesproken is er plek voor 1950 mensen. Nu zitten er tussen de 2400 en 2500 asielzoekers. Ook in het expocenter in Assen, dat fungeert als extra wachtkamer van het aanmeldcentrum, verblijven nog eens 500 asielzoekers.

Gezondheidsrisico's

De GGD Groningen constateert in hun rapport dat de groepen wachtenden bij zowel de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) als het COA niet gescreend worden op ziektes door een arts. Dit gebeurt pas nadat de asielzoeker is ingeschreven. Ze worden niet gecontroleerd op bijvoorbeeld tuberculose.

Gisteravond uitte burgemeester Velema van Westerwolde tijdens een raadsvergadering ook de vrees voor het uitbreken van het Norovirus. Na de raadsvergadering liet hij weten dat hem signalen ter ore waren gekomen waaruit blijkt dat de risico's van een dergelijk virus omlaag zijn gegaan. "Maar het blijft onzeker over of er de komende weken voldoende plekken zijn", zegt hij.

Weinig sanitaire voorzieningen en vieze matrassen

Verder is in het GGD-rapport te lezen dat mensen dicht op elkaar verblijven, er weinig sanitaire voorzieningen zijn en de matrassen die op de grond liggen niet schoongemaakt worden. Ook zijn er zorgen over het niet kunnen wassen en drogen van kleding.

"De situatie begint erg te lijken op vorig jaar zomer", zegt Eize Hoomoedt, fractievoorzitter van GroenLinks Westerwolde, in een reactie op het rapport. Hij wil graag dat er direct geacteerd wordt. "Het is te laat, de situatie had gister al opgelost moeten zijn." Het drugsgebruik vindt hij ook zorgelijk. "Hoewel de burgemeester aangeeft dat ze apart verblijven zie je toch dat gebruikers het terrein over zullen gaan. Het is al onveilig en zo met de dag onveiliger."

Bekijk ook

Crisissituatie

"Nu is duidelijk dat we in een crisissituatie zitten", zegt fractievoorzitter Marco Visscher van gemeentebelangen Westerwolde, de grootste partij in de gemeente. Hij zegt het op een sceptische toon, waaruit zijn frustratie blijkt voor de geringe aandacht die de situatie krijgt vanuit Den Haag.

Visscher merkt ook dat het voor mensen die bij het aanmeldcentrum werken emotioneel alsmaar zwaarder wordt. "Dan moet je mensen weer vertellen: 'Je slaapt op de grond vanavond.'"

Opnieuw verzoek GGD

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft het terrein van het aanmeldcentrum twee keer bezocht, zondag en dinsdag. Velema is sceptisch over de belofte van het ministerie voor het creëren van meer opvangplekken. "Wij horen continu dat men heel druk is, dat geloof ik ook hoor. Er wordt ook hard gewerkt maar men stuit op weerstand bij gemeenten om locaties vrij te geven. Dan nemen ze locaties mee in de berekening maar worden ze op het laatste moment niet geleverd."

Velema laat weten nog geen formele reactie van het COA te hebben ontvangen op het rapport van de GGD. Als de aantallen hoog blijven, zal de burgemeester de GGD opnieuw vragen om de situatie ter plekke te onderzoeken. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat er vannacht geen mensen in de wachtruimte van de IND hoefden te verblijven dankzij de helpende hand van andere gemeenten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.