Het moet een onwerkelijk gezicht zijn geweest. Tijdens orkaan Irma vlogen betonnen bielzen van het dak van het Sint Maarten Medical Center door de lucht. Deze bielzen, die liefst 450 kilo per stuk wegen, waren na orkaan Luis in 1995 op het dak van het ziekenhuis geplaatst om orkaanschade juist te voorkomen.

Urgent

Door de enorme kracht van de orkaan worden plannen voor een nieuw ziekenhuis aangepast. Het huidige pand is gebouwd in 1991, maar voldoet niet meer. Ook is het aantal inwoners is in ruim twintig jaar verdubbeld, zodat nieuwbouw urgenter is dan ooit zegt Robert Jan James, voorzitter van de raad van toezicht. “De huidige situatie kan gewoon niet langer doorgaan. We hebben teveel onderhoudsproblemen, het is te klein en niet opgewassen tegen orkanen van categorie twee, laat staan een vijf of een vijf plus. We zijn het enige ziekenhuis op dit eiland en het is onze verantwoordelijkheid om zorg te bieden.”

Geld

Sint-Maarten werkt als zelfstandig land binnen ons Koninkrijk met een eigen rijksbegroting. Daar moet zorg uit worden gefinancierd. Toch is voor de bouw van een nieuw ziekenhuis geld uit Nederland noodzakelijk. Demissionair minister van Volksgezondheid, Emil Lee, praat al langere tijd met Nederland over een lening: ”We hebben Nederland gevraagd om financiële steun. In ons plan geven we aan dat het ziekenhuis niet alleen Sint-Maarten bedient, maar ook Saba en Sint-Eustatius. Het gaat om gezondheidszorg voor de hele regio. We hadden voor de orkaan al gevraagd om financiering tegen een lage rente. Nu vragen we ook een bedrag om het gebouw bestendiger te maken tegen orkanen.” 

Zorg

Het Sint Maarten Medical Center heeft daarnaast ook te maken met patiënten die niet op het eiland kunnen worden behandeld. Daardoor loopt het ziekenhuis inkomsten mis, omdat patiënten bijvoorbeeld in Colombia worden verzorgd. “Er zijn enorme kosten mee gemoeid als mensen worden uitgestuurd. Denk aan vliegreizen en verblijf. Vaak moeten patiënten ook nog lang wachten op resultaten, daar zijn gigantische, extra kosten mee gemoeid. Als je dat kunt ombuigen, dan kan al dat geld hier blijven en dus ook in de lokale economie.”

Nederlandse hulp

Sinds twee weken is er ook Nederlands ambulancepersoneel actief op Sint-Maarten actief. Zij lossen hun lokale collega’s af die sinds orkaan Irma bijna non-stop hebben gewerkt. Het initiatief van Lianne van Driel, verbonden aan de RAV Brabant Midden-West-Noord, wordt als zeer welkom ervaren op het eiland. Ook gedoneerd medisch materiaal vanuit Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen week aangekomen op Sint Maarten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.