Ruim een miljoen mensen hebben een filmpje gezien waarin een Frans gezin de auto uitstapt bij Safaripark Beekse Bergen. Zonder vrees lopen ze zelfs een stukje van de auto weg, totdat een aantal jachtluipaarden ze besluipt. De bezoekers kunnen maar net ontkomen door de auto in te stappen.

Vriend en vijand zijn het erover eens dat het gezin niet helemaal goed bij hun hoofd was, door tussen deze roofdieren te wandelen. Een lange tijd lijkt het goed te gaan en zijn de cheetahs niet geïnteresseerd. Dan verandert dat en komen ze dichterbij. Het gezin moet rennen voor hun leven om veilig de auto te bereiken.

'Roofdieren zijn gevaarlijk'

Van zo'n jachtluipaard zou je verwachten dat iedereen wel weet dat het een gevaarlijk wild roofdier is, maar dat blijkt dus niet het geval. Volgens gedragsbioloog Patrick van Veen beseft lang niet iedereen meer dat roofdieren gevaarlijk zijn. "In de filmpjes op sociale media zie je meer beelden van cheetahs die lief zijn en knuffelen, dan cheetahs die voor gevaar zorgen."

Jan van Hooff, ook gedragsbioloog, beaamt dat. Mensen denken, onterecht, dat ze veilig zijn in een dierenpark. Van Hooff: "Mensen moeten zelf gevaar ervaren om te beseffen dat het er is."

Beekse Bergen niets te verwijten

Van Hooff vindt niet dat Beekse Bergen iets te verwijten valt. Hij heeft talloze voorbeelden van mensen die zichzelf in gevaar brengen door de regels te overtreden. Daar kan je dan als dierenpark weinig aan doen. Ook komen ernstige incidenten maar heel sporadisch voor. "Miljoenen mensen gaan jaarlijks naar Nederlandse dierentuinen. Uit de statistieken blijkt dat de speeltuinen daar voor de meeste verwondingen zorgen."

Safaripark Beekse Bergen heeft al laten weten geen extra maatregelen te nemen na het verschijnen van de video. Volgens een woordvoerder van het park zijn de regels duidelijk genoeg aangegeven, in verschillende talen en dus ook in het Frans.