Zeker 150.000 werkloze vijftigplussers zoeken naar een baan, roepen vakmensen zoals meubelstoffeerders, lijstenmakers en klussers om goede opleidingen en opvolgers voor hun bedrijf. De twee groepen komen samen bij de Ambachtsacademie. Binnen deze gebouwloze school verzorgen de vakmensen zélf de opleiding.

In twee jaar tijd krijgt een leerling de tijd om binnen een bedrijf zich te ontwikkelen tot ambachtelijk ondernemer. De academie wil als eerste 200 oudere werkzoekenden de kans geven. Dinsdag 6 februari opent Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken, de deuren van de school.

'Opeens dacht ik: dat is iets wat ik wil doen'

“Van versleten schoenen maak je iets moois en daar maak je mensen blij mee.” Dat zegt Frank Panhorst, schoenmaker in Nieuwerkerk aan den IJssel. Hoewel hij 55 is, heeft hij zich pas onlangs laten omscholen. Dertig jaar lang werkte hij bij KPN totdat zijn afdeling verplaatst werd.

Bij een open dag kwam hij langs een stand van schoenreperateurs. “Opeens dacht ik, dat is iets wat ik wil doen tot mijn pensioen. Je bent eigen baas en knapt oude dingen op.” Hij ging in de leer bij een schoenmaker en opende onlangs zijn eigen zaak. Nu is hij zelf ook leermeester bij de Academie. “Dit soort arbeid leer je niet uit een boekje.”

'De finesses van het ambacht leer je in de praktijk'

Panhorst is een van de voorbeelden waar Elrie Bakker, voorzitter en mede-oprichter van de Ambachtsacademie, trots op is. Volgens haar biedt de sector de komende jaren werk voor 450.000 mensen. De academie heeft nu de financiering om 200 vijftigplussers op te leiden tot ambachtsman of -vrouw.

Maar Bakker zou graag zien dat het traject wordt mogelijk gemaakt voor elke leeftijdscategorie. “Mensen die een opleiding doen voor een vak worden opgeleid voor werk. Daar kan je toch niet tegen zijn?” Er zijn MBO-opleidingen, maar volgens Bakker zijn die breed en bieden die alleen een startkwalificatie. “De finesses van het ambacht leer je in de praktijk en dat is wat wij bieden.”

Juist ouderen hebben de bagage die nodig is

Ook Marieke Smit, lijstenmaker in Amsterdam, ondersteunt de Ambachtsacademie en de roep om meer aandacht voor een goede opleiding voor het vak. Al jaren zoekt ze een opvolger, maar tevergeefs. Terwijl ze het vak zo liefheeft en volgens haar, als je echt een specialist bent, je er prima van kan leven.

“Als lijstenmaker moet je veel weten van kunst, twee rechter handen hebben, goed met mensen om kunnen gaan en een onderneming draaiende kunnen houden.” Dat nu juist wat oudere mensen als eerste de kans krijgen ziet ze dan ook als iets positiefs. “Juist zij hebben de bagage die nodig is voor dit vak.”

update
clock 07-02-2018 01:00

Na één dag zijn er al ruim vierhonderd aanmeldingen binnen bij de Ambachtsacademie. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.