Huwelijksdwang is in Nederland strafbaar, en polygamie is in strijd met de Nederlandse rechtsorde. Het ministerie van Justitie is heel duidelijk over deze zaken. Toch verkeren hier minimaal duizend vrouwen met een islamitische achtergrond in een situatie die volkomen indruist tegen de Nederlandse rechtsorde. 

Veel van hun mannen zijn minimaal voor een tweede keer op religieuze gronden getrouwd, en staan niet toe dat hun eerste vrouw van ze scheidt. Wettelijk is het voor deze vrouwen geen onoverkomelijke hindernis, maar gelovigen moeten een tweede hindernis nemen. Ze dienen immers ook toestemming voor scheiding te krijgen van een islamitische geestelijke.

De geestelijke geeft bijna nooit toestemming, zich daarbij beroepend op de islamitische wetgeving. De vrouw zit dus figuurlijk muurvast in het huwelijk. Mocht ze daar lak aan hebben en de man letterlijk de rug toekeren, dan is de kans heel groot dat ze als gelovige door haar directe omgeving wordt verstoten en in een totaal sociaal isolement komt. 

Yasmine is zo een vrouw die in een situatie van huwelijksdwang leeft. Ze heeft er genoeg van en wil scheiden om zo haar leven weer op te bouwen. Tot nu toe heeft ze bot gevangen bij de geestelijken, nu gaat ze naar de politie om aangifte te doen van huwelijksdwang. EenVandaag gaat met haar mee naar het politiebureau. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.